Plănuieşti o amenajare de interior surprinzătoare într-un apartament nou? Grozav, ce-ai spune dacă te-ai orienta spre un decor tematic, cu influenţe scandinave, în prag de iarnă? Imprimeuri jucăuşe, o paletă cromatică veselă, o masă din lemn pentru bucatele de sărbătoare, multe texturi pufoase şi un vibe de sărbătoare! Poţi combina plăcutul cu utilul, pentru un confort sporit şi o estetică de poveste. Dacă ideea îţi face cu ochiul, ţi-am pregătit un plan de la care să porneşti cu dreptul.
Iată câteva trucuri uşor de implementat ce vor transforma o amenajare de interior pentru un apartament într-un joc distractiv şi într-un exerciţiu de creativitate care se rezolvă cel mai frumos împreună cu cei dragi:
Alege paleta cromatică potrivită
O estetică echilibrată are un fir roşu ce leagă elementele între ele, dar şi spaţiile împreună. O paletă cromatică atent gândită, dozată şi aplicată cu responsabilitate va da valoare unei încăperi. Iarna are ca laitmotiv albul, o non culoare ce creează iluzia optică a unei camere mai mari, dar în acelaşi timp poate da senzaţia de mediu steril, atunci când e în exces. De aceea, poţi introduce pe lângă alb încă una sau două propuneri. Ce ai zice de tonurile pământii, de la un bej calm până la un maro îndrăzneţ, care să replice jocul cromatic dintre zăpadă şi lemn? Decorul tău va arăta chic şi de bun gust, mai ales atunci când există şi o dinamică dată de texturi diferite. În acelaşi timp, albul poate fi fundalul unei perechi mai vesele: roşu-verde, ce apropie Crăciunul şi toată veselia ce vine la pachet cu acesta. Atenţie, însă, această combinaţie în doze mari poate fi obositoare.
Ca să treci cu bine de acest pas dintr-o amenajare de interior de apartament, poţi apela la o regulă atemporală: 60/30/10 – aplică în 60% din spaţiu o culoare stinsă, ce nu oboseşte privirea şi nu rivalizează cu imprimeuri sau culori îndrăzneţe. De obicei, poţi include în acest segment podeaua, tavanul, poate chiar şi covorul sau un colţar masiv. În 30% din amenajare, introdu o culoare mai jovială, care să dea personalitate încăperii şi să se regăsească pe obiecte precum setul de fotolii, scaunele din dining, cuvertura patului sau un perete de accent. În restul de 10%, manifestă-te fără frică: poţi alege cele mai remarcabile imprimeuri (atâta timp cât se integrează bine), pentru că vor atrage atenţia: o faţă de pernă, un tablou, o decoraţiune supradimensionată sau un obiect de iluminat într-o culoare bombastică.
Introdu un şemineu
Puţine sunt apartamentele care au un şemineu funcţional, dar acesta e doar un detaliu. O amenajare de iarnă nu poate pierde din vedere un asemenea element important, ce oferă decorului o notă visătoare, perfectă pentru tematica aleasă. Există o mulţime de alternative pentru a improviza un şemineu într-o amenajare de interior de apartament, iar cea mai simplă este să te rezumi la rama de şemineu, ce poate fi din lemn natur, alb sau negru, din metal sau din cărămidă. Pentru a da şi mai multă credibilitate butaforiei, adaugă lemne adevărate (pot fi lemne tăiate sau crenguţe mai subţiri într-un coş stylish). Lemnele pot fi înlocuite şi cu lumânări simple, masive, ce redau ideea de flacără, fără a necesita vreo instalaţie.
Şemineul, protagonistul unui decor de iarnă, poate fi chiar unul adevărat. Există modele electrice, operate chiar prin telecomandă, cu rame de inspiraţie scandinavă incluse. Sunt disponibile o mulţime de variante: adâncimi înguste pentru economisirea spaţiului, culori diverse pentru a se integra cu succes în conceptul de amenajare, controlul temperaturii pentru a fi şi util şi plăcut, grad de silenţiozitate, ba chiar şi ecran LED pentru un control simplificat şi intuitiv. Iar luminozitatea şi timpul de funcţionare sunt ajustabile, la îndemâna ta. Partea cea mai bună? Chiar funcţionează. O alternativă ar fi şi şemineul cu bioetanol, un produs eco-friendly şi cu un design modern.
Iar o ultimă recomandare? Şemineul decorativ, cu luminiţe colorate, dar care nu produce căldură. Dar nici factură.
Foloseşte decoraţiuni simple şi multe plante
Decoraţiunile nordice de iarnă sunt printre cele mai simple: majoritatea sunt uni, cu textură mată, au o formă geometrică sau imită un animal şi sunt create din materiale naturale, ce par să apropie amenajarea de natură. Printre cele mai de succes decoraţiuni nordice se află tablourile cu fundal alb ce înfăţişează reni, frunze supradimensionate, copaci, case sau forme abstracte. Iar dacă preferi ornamentele de pus pe comode, măsuţe sau birou, orientează-te spre coşuri din alge marine, căsuţe din porţelan sau ramuri de eucalipt. Pentru o notă mai iernatică, înlocuieşte eucaliptul cu conifere în diferite tonuri de verde sau chiar vopsite albe sau argintii.
Lasă-ţi imaginaţia liberă şi aşază crenguţele de conifere în mai multe moduri: poţi realiza o ghirlandă din conifere pe care s-o aşezi pe masca de şemineu (dacă te-am convins că ţi-ar prinde bine una), pe pervaz sau chiar pe masa de dining, în loc de traversă. Poţi face coroniţe pe care să le decorezi cu globuri, flori sau ţesături elegante, şi apoi să le prinzi de uşă sau de perete. Ori poţi pune câteva ramuri într-o vază transparentă, pe care s-o îmbini cu alte câteva obiecte de înălţimi, volume şi forme diferite, pentru a obţine o estetică aparte.
Nu uita să introduci în orice amenajare de interior de apartament cu tematică de iarnă şi luminiţe: ghirlande cu becuri albe sau colorate, lumânări parfumate aşezate în sfeşnice înalte, în culori contrastante, felinare în forme de căsuţe sau de globuri, lampadare aşezate strategic în colţuri de lectură sau în locuri de relaxare sau ornamente luminoase în formă de animale. Acestea vor adăuga o notă caldă încăperii, vor pune în valoare decoraţiunile alese şi vor îmbunătăţi pozele ce, fără îndoială, vor ajunge pe Instagram.
Dacă ai întrebări sau ai nevoie de consultanţă atunci când decizi să creezi cel mai frumos decor de iarnă în casa ta, nu ezita să contactezi Roomzia şi să profiţi de experienţa unui specialist în amenajare de interior de apartament. Acesta te va ghida spre cele mai eficiente soluţii, în funcţie de bugetul, gusturile şi planurile tale. Îţi stăm la dispoziţie şi abia aşteptăm să îţi transformăm apartamentul în casa la care ai visat întotdeauna, alături de familia ta.