Minimalist

Conceptul de minimalism porneste de la expresia “Less is more”, adoptata ca motto de arhitectul Ludwig Mies van der Rohe, care porneste de la premiza ca “putin inseamna mai mult”, referindu-se la faptul ca renuntand la orice decorare de prisos, poti ajunge la ceea ce este semnificativ si estetic. Pornind de la aceiasi idee, designerul industrial Dieter Rams, a adaptat acest motto si a spus “less but better”, adica “putin dar bun”.
In designul de interior stilul minimalist este auster, rece, profund masculin atat prin linii cat si prin coloristica. Este caracterizat prin simplitatea liniei mobilierului care se regaseste in cantitati minimale in cadrul amenajarii. Este suficient sa ne orientam catre strictul necesar. Nimic in plus. Decorurile, accesoriile elaborate, ornamentele sunt absolut excluse, lasand locul simplitatii. Formele sunt rectangulare, masive, atragand atentia privitorului asupra contrastelor intre plin si gol.
Stilul minimalist este adesea confundat cu designul modern. Specialistii sustin insa ca acesta reprezinta mult mai mult: stilul minimalist este o stare de spirit , o viziune pe care o ai asupra vietii si care iti influenteaza si spatiul.
Simplitate si liniste, iata cateva cuvinte care definesc casa minimalista. Cel care vrea sa abordeze si sa se bucure de un astfel de stil nu trebuie doar sa urmeze regulile care stau la baza acestuia, ci sa aiba si starea de spirit necesara pentru a transforma casa intr-un sanctuar al relaxarii.
Asa cum indica si numele, stilul de viata minimalist va functiona doar cu strictul necesar, renuntand la tot ce e de prisos, merge pe ideea interioarelor monocrome, renuntarea la peretii interni. Cele mai importante caracteristici sunt: liniile clare, suprafetele dure, absenta decoratiunilor si mobilierul jos.
Este stilul ideal de amenajare pentru locuintele mici sau apartamentele de bloc, unde spatiul reprezinta o problema presanta. Nu se recomanda acest tip de amenajare interioara colectionarilor de obiecte marunte si iubitorilor de mici detalii sau numeroase obiecte decorative.
Stilul minimalist este caracterizat de culori neutre . Designerii minimalisti se rezuma la folosirea unor tonuri de gri, bej, verde, alb si negru. Peretii sunt vopsiti de regula in alb. Se va adopta ideea interioarelor monocrome. Doar pentru anumite detalii se recurg la culori primare, in cantitati reduse.
Culorile adoptate sunt mai degraba combinatii monocrome de pamanturi (brun, beige, crem). Sunt preferate nuantele reci, iar contrastul folosit este inchis-deschis. Daca iti doresti pentru peretii tai o culoare vibranta, atunci picteaza doar unul dintre pereti, astfel incat acesta sa devina centrul de interes al camerei. Insa, chiar daca paleta de culori pare saraca si neinspirata, ea urmareste crearea unei senzatii de intimitate si relaxare. Totodata, datorita imbinarii acestor culori neutre, se creeza iluzia unui spatiu vast.
In general, peretii sunt zugraviti in alb pentru a crea senzatia unui spatiu mare si aerisit; totusi, spatiile trebuie sa aibe personalitatea lor, motiv pentru care se foloseste tapetul pe unul sau mai multi pereti, sau zugravirea unui perete in alta culoare; in oricare din aceste cazuri lumina are un rol deosebit de important.
Lumina este una dintre principalele aspecte ale minimalismului, atat in arhitectura cat si in designul interior. Lumina directa, indirecta, difuza, puncte de lumina care pot mari spatiul, acoperi un zid, reflecta culorile, lumina anumite obiecte de mobilier sau accentua un anumit traseu. Este foarte interesant de observat ca prin utilizarea filtrelor de lumina, materialelor foarte deschise, sticla translucida, sau luminii difuze, obiectele par sa sfideze legile gravitatiei. Lumina care patrunde prin acestea estompeaza muchiile obiectelor, facandu-le sa arate de parca s-ar dizolva in spatiu. Panourile din lemn laminat au efect similar. Aparent solide de la distanta, pot fi modelate in foarte multe modalitati fara a strica aspectul final al suprafetei, fiind armonizat de lumina filtrata.
Lumina caracteristica acestui stil decorativ este difuza si confera o impresie de relaxare si intimitate. In interiorul minimalist, lumina nu vine de la o singura sursa asezata in mijlocul camerei, ci de la mai multe corpuri de iluminat, ascunse in tavanul fals .
Lustrele traditionale sunt inlocuite cu lampi inalte metalice, realizate artistic, sau cu unele foarte usoare, cu abajurul din hartie.
De asemenea, cu ajutorul luminii artificiale sunt puse in valoare tablourile sau diferite obiecte decorative.
Atunci cand decorezi o casa in stil minimalist este indicat sa ai in vedere ca nimic nu trebuie sa incarce atmosfera, sa plictiseasca sau sa oboseasca privirea.
Ferestrele capata o nota personala prin decorarea lor; lumina naturala este foarte importanta in amenajarea minimalista, motiv pentru care la decorarea ferestrelor se folosesc materiale cat mai transparente si deschise la culoare; In tendinte, in functie de spatiu se folosesc panelurile textile sau roletele tip zebra; pentru o nota eleganta se vor folosi jaluzelele franjuri atat pentru ferestre cat si pentru delimitarea spatiilor.
Influentat de simplitatea japoneza, mobilierul minimalist propune un spatiu simplu, curat, aerisit si exclude orice ingramadire de obiecte, ce da adesea o senzatie de sufocare, de presiune. Piesele de mobilier au forme simple, fine si sunt de dimensiuni joase. O casa decorata in stil minimalist are numai piese de interior strict necesare, in ideea de spatialitate si evitare a aglomerarilor inutile.
Stilul minimalist inseamna inlocuirea mobilei masive cu una simpla. De exemplu, bibilioteca este inlocuita cu rafturi, mesele si scaunele greoaie si mari sunt inlocuite cu mese joase, taiate in forme geometrice simple si taburete iar dulapurile sunt inlocuite cu spatii zidite in pereti, canapele cu brate impozante in schimbul unei canapea cu o forma simpla, in culori neutre. O canapea alba sau crem in locul uneia cu imprimeuri sau detalii bine conturate este solutia ideala.
Totodata, acest stil sustine ideea de open-space, de renuntare la peretii interni si transparenta.
Mobila, realizata din, pal melaminat, lemn, inox, sticla mata sau semitransparenta, are o textura usor lucioasa, dand impresia de finisaj atent realizat.
Singura cerinta este „respectul” acordat calitatii materialelor si simtul spatiului. Exista numeroase exemple in care spatiul si lumina se completeaza reciproc astfel incat sa creeze un spatiu placut fara ornamente inutile. Totul va fi la vedere si la indemana.
Pentru a incalzi spatiul si a taia din raceala data de culori si forme geometrice simple, optati pentru mobilier in culori naturale de lemn: salcam, fag, mesteacan, nuc, stejar, combinate cu culori simple de alb sau unt; pentru un efect deosebit designul mobilierului ales poate folosi aceleasi culori naturale cu unele electrice si stridente.
Stilul minimalist pledeaza pentru renuntarea la covoare si mochete, in favoarea parchetului lacuit sau vopsit in nuante neutre. De asemenea, acest stil propune folosirea in baie si bucatarie a gresiei si faiantei care imita parchetul.
Nu in ultimul rand, vom inlocui clasicele piese ceramice din bai cu piese mai abstracte, de diferite forme, care imita elemente naturale – lemn, piatra.
Sunt folosite materiale de genul: beton, sticla, inox in combinatie cu materiale naturale: lemn, piatra, piele. Se obisnuiesc alaturari neasteptate intre un finisaj foarte fin, al unui material, asociat cu altul intr-o stare bruta, nefinisata.
Intr-un interior minimalist, decoratiunile sunt aproape absente. Doar o panza abstracta, o vaza mare, de colectie sau doar o fructiera pe o polita sau pe masa din living.
Regula de baza: cu cat mai putine accesorii, cu atat mai bine. Uita de perne si pernute, reviste aruncate oricum, poze, statuete sau obiecte ornamentale . Rezuma-te in a crea un centru de interes sau in a da mici accente de culoare peretilor, fara a-i supraincarca. De exemplu, o masuta cu trei glastre, fiecare cu cate o floare simpla, alba, si o poza langa acestea pot fi suficiente pentru a crea un centru de inters.
Nu umple spatiul cu poze, tablouri sau diverse suveniruri. Un simplu tablou in culori puternice este suficient si va arata excelent pe un perete in culori neutre. De asemenea, daca vrei sa pastrezi aspectul minimalist si in dormitor, este indicat sa folosesti elemente textile, ca asternuturi si perne, in nuante simple, dar si materiale mai rigide, care sa te duca mai mult cu gandul la liniile precise specifice stilului suedez, decat moliciunea cu care te imbie asternuturile in stil frantuzesc . Adeptul stilului minimalist nu va avea niciodata biroul de lucru plin cu hartii si acte. Toate vor fi asezate la locul lor, in ordine. In dulapul acestuia nu vei gasi rufe aruncate la intamplare, ci toate vor avea o ordine precisa. Stilul minimalist are rolul sa te scape de lumea haotica, aducand in amenajarea ta simplitatea si ordinea lucrurilor.

Abonează-te la newsletter

Și vei fi primul la curent cu noutățile în design și decorațiuni interioare, cu care îți poți transforma oricând locuința

Roomzia render