Cel mai bun ghid de cumpărare a patului

Patul este piesa centrală din orice dormitor. Atunci când dorești să îți amenajezi această încăpere, ar trebui mai întâi să  te gândești la ce tip de pat ți-ar plăcea, să stabiliești  locul unde vrei să îl poziționezi și abia apoi să te gândești la celelalte elemente. Ca să îți venim în ajutor, ți-am pregătit un ghid de cumpărare a patului și câteva sfaturi legate de amenajarea dormitorului, pentru ca rezultatul să fie pe măsura așteptărilor tale.

Ghid de cumpărare a patului

Dimensiunea contează

Pentru un dormitor matrimonial, vei opta, bineînțeles pentru un pat dublu. Dimensiunile standard sunt de 140/160 x 200, iar cele de tip queen sunt de 180/200 x 200/220. Aceste dimesniuni se referă la locul disponibil pentru saltea. Atunci când te orientezi pentru un cadru de pat de 160×200, de exemplu, trebuie să ai în vedere faptul că și tăblia patului va mai adăuga acestei dimensiuni ceva centimetri, în funcție de design. Cu alte cuvinte, dimensiunea finală a patului va fi cu 10-20 cm mai mare.

Pentru un dormitor single, dimensiunile standard pot fi de 80/90/120 x 200 cm. Sunt, însă, și cadre de pat ajustabile (adică le poți transforma din pat single în pat dublu) la nevoie.

Desigur, pentru o cameră atipică, poți oricând să comanzi un cadru de pat cu dimensiuni personalizate, însă cercetează bine piața, pentru a găsi și o saltea potrivită dimensiunilor de care ai tu nevoie.

Dincolo de paturile standard, cu formă dreptunghiulară/pătrată, există și modele de paturi rotunde, cu diferite diametre. Desigur, un astfel de pat nu e potrivit oricărei încăperi și trebuie să măsori foarte bine spațiul pentru a te asigura că îți rămâne suficient loc pentru a mobila dormitorul cu toate elementele necesare (dulap, noptiere, comodă etc.).

Cel mai important aspect pe care trebuie să îl ai în vedere, atunci când alegi patul, este să nu faci niciodată rabat de la confort. Un spațiu suficient de mare pentru a dormi confortabil în fiecare noapte este mai important decât să salvezi loc pentru noptiere, de exemplu. Se găsesc soluții originale pentru a le înlocui, fără a le simți lipsa.

Și dacă tot am amintit de salteaua de pat, imediat ce ai ales tipul de cadru, orientează-te spre o saltea de calitate foarte bună. Una dintre cele mai bune opțiuni este salteaua cu spumă de memorie.

De asemenea, în cazul paturilor matrimoniale, sunt cupluri care preferă să aibă fiecare salteaua lui, pentru a se odihni așa cum trebuie. Astfel, pentru un pat de 180×200, de exemplu, puteți opta pentru două saltele de 90×200 cm. În acest fel, dormiți împreună, dar cumva fiecare în spațiul lui. Acestea sunt, desigur, alegeri personale.

Tipul de cadru

În funcție de stilul vostru și de necesități, există pe piață numeroase modele de cadre de pat. De la cele mai masive, până la cele mai minimaliste cu putință. De asemenea, în ceea ce privește materialul din care este construit, patul poate fi din lemn masiv, din MDF, din fier/diferite tipuri de metal, tapițat cu catifea sau piele. Desigur, puteți cumpăra oricând un cadru simplu de pat, căruia să îi adăugați o tăblie deosebită.

Dacă spațiul nu vă prisosește, poate ar fi înțelept să alegiun cadru de pat cu loc pentru depozitare. Există, în acest sens, modele cu sertare sau modele cu somieră rabatabilă, sub care este amenajat un spațiu de depozitare ideal pentru hainele de iarnă, plăpumi/cuverturi, perne etc. Un exemplu este cadrul de pat de tip continental.

Sfat: Investește în calitate de la început

Principalul scop al dormitorului este odihna. Când vine vorba despre un somn confortabil, nu există loc de negocieri. Alege de la bun început lucruri de foarte bună calitate pentru dormitorul tău (de la piesele de mobilier și până la lenjeriile de pat).  Dormitorul nu trebuie să fie înghesuit cu prea multă mobilă, ci trebuie alese, cu atenție, piesele esențiale: un cadru de pat, o comodă, una sau două noptiere (dacă ai spațiu suficient) și un dulap pentru haine, compartimentat cât mai eficient. Citește mai multe în articolul „Cum să vă creați propriul dormitor de 5 stele”.

 

Sperăm că ți-au fost de folos sfaturile noastre  și te așteptăm cu mai multe noutăți legate de amenajări interioare pe blog și pe facebook.

Dacă ai nevoie de puțin ajutor, designerii Roomzia te vor ajuta cu cele mai bune recomandări, pentru o locuință potrivită stilului și personalității tale. Serviciile noastre de amenajări și design interior sunt disponibile la prețuri începând de la 999 lei/cameră.

Abonează-te la newsletter

Și vei fi primul la curent cu noutățile în design și decorațiuni interioare, cu care îți poți transforma oricând locuința

Roomzia render