Cum amenajăm un cabinet psihologic?


Într-un context în care emoţiile noastre sunt purtate cu uşurinţă spre nesiguranţă şi anxietate, nevoia de a-ţi împărtăşi trăirile cu un psiholog care să te ajute să le procesezi a devenit esenţială. Tot mai mulţi oameni apelează la specialişti pentru a-şi îmbunătăţi mindset-ul, iar procesul este cu atât mai eficient cu cât terapia are loc într-un spațiu plăcut, care să ofere un sentiment de siguranță. Aşa că, la rândul lor, terapeuţii pun preţ pe o amenajare reuşită de cabinet psihologic, atunci când îşi caută biroul ideal.
Andreea Emanuela Cornea este psiholog clinician, terapeut EMDR și psihoterapeut în formare în Psihoterapia Integrativă a Traumei, dar şi invitată Roomzia pentru a prezenta elementele de bază pentru o amenajare de cabinet psihologic.

Background-ul Andreei

Andreea a început activitatea de psiholog clinician în 2018, iar formarea în psihoterapie în 2020. A ales această călătorie profesională pentru că mereu a fost fascinată de oameni, de poveștile lor, de forța și reziliența lor, de tendința lor naturală de a căuta întotdeauna să le fie bine.

“Timp de aproape 3 ani am fost voluntar în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie <>, București; aproximativ 2 ani am făcut terapie ABA cu copilași cu tulburări din spectrul autist, jumătate de an am fost voluntar în cadrul Asociației Magic, iar din 2020 lucrez cu femei victime ale violenței domestice în cadrul Asociației ANAIS și cu toți clienții ce îmi trec pragul cabinetului și mă aleg să îi ghidez spre ei, fapt pentru care sunt atât de recunoscătoare”, explică ea.
Motto-ul său este “reala vindecare începe întotdeauna atunci când ne amintim să ne întoarcem la noi”, un proces de introspecție ce poate fi realizat doar într-un mediu în care clientul se simte în siguranță, un mediu în care simte că poate exprima ceea ce trăiește, gândește.
Un spaţiu amenajat corespunzător poate contribui la aceste trairi.


Cabinetul Andreei

Conceptul de care s-a folosit terapeutul prezentat de Roomzia în propriul cabinet psihologic este experiența senzorială. A încercat să obţină un loc unde oamenii care îi trec pragul să se simtă în siguranță și să aibă stimulii potriviți pentru a construi împreună un spațiu sigur pentru ei. De la confortul canapelei până la materialele fine ale pernelor sau până la așezarea fotoliului și lumina ambientală. Totul este ergonomic, gândit în avantajul clientului și având mereu în gând confortul său. Şi-a dorit un spațiu odihnitor pentru trup și suflet și lucrurile au curs natural în procesul de amenajare, spune ea.

“Cred că spațiul în care ne aflăm influențează foarte mult starea de spirit. V-aș invita să vă imaginați, pe rând, în două spații diferite. Primul spațiu este unul nu foarte încărcat, culori neutre, corespunzător luminat și în care este un parfum plăcut de vanilie de la o lumânare proaspăt aprinsă. Al doilea spațiu este un spațiu cu foarte multe elemente, mult mobilier, multe culori, un spațiu întunecos. Imaginându-vă în aceste două spații, simțiți vreo diferență? Ce senzații vă trezește fiecare spațiu? În care spațiu v-ar plăcea să stați mai mult? În care dintre aceste spații v-ați deschide sufletul?”, propune ea ca exerciţiu.

Amenajare de cabinet psihologic: de la A la Z

Starea de spirit pe care ți-o creează acest spațiu încă de la primul contact cu el este cel mai important aspect pentru o amenajare de cabinet psihologic. Ar fi minunat ca un cabinet de psihoterapie să ne ofere o energie bună, să transmită căldură, liniște şi siguranță.
Andreea crede că, pentru început, trebuie respectate anumite condiţii: ar trebui să fie într-o locație în care nu este foarte mult zgomot în jur, cumva izolat de lumea exterioară, ca să ne putem concentra pe lumea interioară. De asemenea, este necesar ca încăperea să fie suficient de spațioasă şi luminoasă. Pentru a fi ușor de igienizat și întreținut, trebuie evitat surplusul de accesorii și decorațiuni.
Ca elemente, totul porneşte de la un fotoliu pe care stă psihoterapeutul şi o canapea pentru cel puțin două persoane. În jurul lor, pot fi adăugate o măsuță pe care să putem pune un pahar cu apă/o cană de ceai, o cutie cu șervețele și în mod ideal încă un scaun/ fotoliu, în cazul în care lucrăm și cu familii, dar și pentru diverse tehnici din lucrul terapeutic. Este de ajutor şi un dulap suficient de mare pentru păstrarea fișelor, testelor, cărților, obiectelor de recuzită pentru diverse tehnici din cadrul ședințelor, dar elegant mascate, astfel încât spațiul să rămână în continuare aerisit, plăcut la vedere.





“Aș mai adăuga aici faptul că un spațiu mult prea neutru, deși corect amenajat, poate avea efectul invers pentru că îi va lipsi elementul de familiaritate pe care oricine îl caută. De aceea, recomand întotdeauna un strop de personalitate în amenajare, care să exprime cumva un spațiu al cunoașterii și autocunoașterii, al libertății în simțire, nu ideea unui cabinet medical.”
Pentru a păstra liniştea şi sentimentul de siguranţă, trebuie evitate culorile stridente, precum nuanțele neon. Sunt recomandate în schimb culori calde, neutre, deschise, luminoase, dintre care culorile naturii sunt cele mai apreciate. Pentru a augmenta senzaţia cozy, sunt de bun augur elementele de decor: ghivece cu flori, păturici, pernuțe colorate, covorașe, lumânări, rame foto, mesaje personalizate și încurajatoare, bucăți de artă, precum tablouri, ilustrații.

Colaborează cu Roomzia

Roomzia pune la dispoziţie o multitudine de soluţii de amenajare, adaptabile pentru orice proiect. Fie că vrei să îţi decorezi casa sau apartamentul, ori ai un birou ce necesită o îmbunătăţire estetică, putem găsi împreună cea mai potrivită perspectiva vizuală pentru spaţiul în care te desfăşori, pentru a bifa criteriile pe care ţi le-ai stabilit. În plus, experienţa specialiştilor cu care colaborăm îşi va spune cuvântul şi vei avea garanţia că vei îmbina plăcutul cu utilul, iar totul va fi funcţional.
Povesteşte-ne despre proiectul tău, iar noi vom găsi cea mai bună soluţie pentru a-l transforma aşa cum îţi doreşti.

Abonează-te la newsletter

Și vei fi primul la curent cu noutățile în design și decorațiuni interioare, cu care îți poți transforma oricând locuința

Roomzia render