Cum să folosești covoarele în casa ta

Covoarele sunt adesea ultima piesă de puzzle dintr-o cameră, întregind armonios aspectul dintr-o mișcare. Ele sunt mai mult decât un simplu accesoriu: sunt practice, oferind atât confort cât și căldură; sunt elemente artistice, introducând culoare și modele în spațiul tău; și aduc o modernizare rapidă dar dramatică interioarelor, fără a fi necesară o redecorare completă. Fie că preferi stiluri tradiționale domoale sau creații neobișnuite care doresc să iasă în evidență, iată tot ce trebuie să știi despre covoare și utilizarea lor în locuința ta.

De ce sunt mai bune niște covoare decât mochetele?

Covoarele pot fi mult mai versatile decât mochetele deoarece nu sunt atașate de podea. Le poți folosi pentru a ascunde podele vechi sau chiar mochete uzate cu un efort minim. Daca ai mutat de curând mobila si ai rămas cu urme enervante pe mochetă, pune un covor deasupra și nimeni nu va ști.

Mochetă arsă în fața unui foc deschis? Un covoraș va acoperi urma, protejând podeaua de alte stricăciuni. Gresie crăpată pe hol? Covoarele obișnuite sau înguste sunt perfecte pentru a acoperi aceste mici imperfecțiuni. Covoarele sunt mai ușor de curățat decât mochetele și pot fi rotite pentru o uzura egala, ceea ce le face o alternativă mai accesibilă la preț și durabilă.

covoare

Ce aduce un covor camerei?

Pe lângă acoperirea imperfecțiunilor podelei, covoarele pot fi folosite pentru a atrage atenția asupra unei piese importante de mobilier, precum o măsuța de cafea, o canapea sau o masă, sau asupra unui element precum un cămin sau un geam de la podea pana la tavan.
Când ai covoare mari, acestea devin ele însele centrul atenției. Ele acționează ca o ancora pentru restul de mobilier, punând în evidenta sau completând cu accente de culoare și modele alte piese de mobilă mai estompate, creând un tot unitar in cameră. Gândește-te la covor ca la o piesă de artă pentru podea. Dacă decorezi pornind de la zero, de ce să nu alegi covorul ca punct de plecare și să nu construiești tot restul în jurul lui?

Ce covor este mai potrivit pentru fiecare cameră?

Stilul, dimensiunea și materialul covorului vor fi puternic influențate de poziția din casă, lucru ce trebuie luat în considerare înainte de a face o achiziție. Pentru spații în care se pășește frecvent, precum camera de zi sau hol, alege un covor rezistent la uzură făcut din material greu, cu un model complex în culori închise (astfel încât să nu se vadă ușor urmele).
Pentru sala de mese, este mai potrivit un covor cu țesătura mai plată, astfel încât picioarele scaunelor să nu se agațe în fibre. Pentru dormitor, culorile pale, modelele subtile si fibrele mai lungi oferă căldură și confort spațiului (și picioarelor goale).

Cum alegi un covor pentru o cameră cu plan deschis?

Dacă ai o camera de zi sau de mese cu plan deschis, este de mare efect utilizarea covoarelor pentru a defini și a separa camera în secțiuni distincte.
Reține, covorul ales trebuie să fie suficient de mare astfel încât să încapă pe el mobila ce se va așeza deasupra (ca regulă, covoarele de sub mese trebuie să cuprindă picioarele scaunelor, atunci când acestea sunt trase de sub masă). Un covor prea mic va dezechilibra proporțiile si va crea iluzia unui spațiu mai mic. Daca ai îndoieli, alege întotdeauna varianta mai mare.

Ce covor este mai potrivit pentru o podea de lemn?

Podelele de lemn sau laminate reprezintă o alegere elegantă si populară, însă pe timpul iernii ele aduc goliciune si răceala în camere. Un covor reprezintă o alegere ușoară si relativ accesibilă de a aduce căldură picioarelor tale și de a transforma instant camera într-una mai primitoare.
Podelele vechi din lemn au adesea goluri și cuie desfăcute si pot scârțâi, așa că un covor poate bloca curenții de aer, îți protejează picioarele și elimină zgomotele nedorite. La fel de important este să protejezi și podelele, așa că alege un covor antiderapant de calitate pentru a împiedica alunecarea covorului.

covoare

Poți folosi covoare pentru a îți proteja mobila?

Absolut! De fapt, daca folosești un covor drăguț si colorat ca acoperire, îți vei proteja canapeaua sau fotoliul de murdărie și scurgeri (lucru foarte important dacă ai copii sau animale de companie), vei proteja tapițeria de uzura, dar te și ajuta să transformi într-o clipă întregul aspect al mobilei si al camerei tale.

Covoare: cum le îngrijești corespunzător?

Prin natura lor, covoarele sunt destul de rezistente la uzură, însă de-a lungul anilor sunt și destul de bătătorite, așa că este important să ai grijă de ele.
Aspirarea regulata sau aerisirea ajută la îndepărtarea particulelor de mizerie sau a firelor de păr ale animalelor de companie care adesea nu pot fi văzute cu ochiul liber; covoarele de lâna au tendința de a acumula mai mult praf datorita țesăturii mai puțin dense și a fibrelor mai mari, așa că ele trebuie aspirate mai des decât covoarele cu o țesătura mai compactă și mai plată, la fel și covoarele care sunt așezate în holuri sau camere în care se circulă des.


Lumina directa a soarelui poate estompa culorile aprinse ale covoarelor, deci asigură-te că le rotești mai frecvent în lunile de vară. Poți chiar să dai covorului un mic „concediu” mutându-l de pe podea pe perete, astfel încât să rămână inclus în plan. Urmează aceste sfaturi și covorul tău va arata impecabil mulți ani la rând.

Sperăm că ți-au fost de ajutor sfaturile noastre  și te așteptăm cu mai multe noutăți în materie de design interior pe blog și pe facebook.

Abonează-te la newsletter

Și vei fi primul la curent cu noutățile în design și decorațiuni interioare, cu care îți poți transforma oricând locuința

Roomzia render