Cum să îți creezi un mediu productiv pentru munca de acasă

Să lucrezi remote (de acasă) poate fi o adevărată plăcere sau, dimpotrivă, poți simți că nu ești în stare să te concentrezi la ce ai de făcut, pentru că sunt prea multe lucruri care te distrag. Dar, dacă situația îți impune ca o perioadă să lucrezi de acasă, află că sunt câteva trucuri la care poți apela, pentru a-ți crea un mediu productiv, unde să lucrezi în liniște. Și, când vine vorba despre amenajări interioare, crede-ne că avem cele mai bune idei, așa că aruncă un ochi peste articol, să vezi ce s-ar potrivi în situația ta.

Alege locul unde îți vei amenaja biroul

Alege locul din casă mai puțin traficat și unde știi că vei avea parte de mai multă liniște. Poate fi pe balcon (dacă ai un balcon închis și încălzit, pentru perioadele reci), sub zona de scări (dacă ai casă cu scări interioare), în mansardă sau chiar un colțișor din living ori din dormitor. Asigură-te că vorbești cu cei din familie, care sunt pe acasă, să nu te deranjeze în timpul orelor de muncă.

De asemenea, ai grijă ca noul tău loc de muncă să fie bine luminat, de preferat cu lumină naturală, și să-l poți aerisi constant. Dacă nu beneficiezi de lumină naturală, există desigur numeroase opțiuni, precum o veioză elegantă și autonomă de podea sau o lampă șic de birou. De altfel, acestea îți sunt necesare indiferent de situație, mai ales dacă, de cele mai multe ori, te prinde noaptea în fața laptopului.

Cumpără-ți un birou și un scaun confortabil (ergonomic), care să îți susțină bine spatele. Investește deodată în lucruri de calitate, o faci pentru tine și binele tău, în fond.

Organizarea și amenajarea locului

Dacă ai multe lucruri care îți sunt necesare la job, optează pentru un birou cu sertare și pentru amenajarea unor rafturi sau a unei biblioteci micuțe. Dacă tot ce îți trebuie pentru muncă e laptopul, atunci evită să aglomerezi prea mult spațiul.

Poți, însă, să îți așezi câteva ghivece cu plantele preferate, câteva accesorii decorative – totuși, e locul tău de muncă de acasă, așa că poți să ți-l decorezi după pofta inimii, nu ai reguli impuse ca la biroul unde obișnuiai să lucrezi.

Unii pot munci fără probleme stând în pijamale, pe patul nefăcut, imediat ce și-au băut cafeaua de dimineață. Alții, în schimb, au nevoie de o rutină anume și sunt foarte stricți în ceea ce privește delimitarea locurilor: acasă e pentru relaxare și odihnă, biroul e pentru muncă și atât.

Însă, asta este. Dacă situația o impune, trebuie să găsești soluții. Așadar, fă abstracție de faptul că ești acasă. Delimitează-ți zona de lucru cu un paravan/despărțitor de cameră sau cu niște draperii deosebite, dacă nu ai găsit un colț al casei mai retras. Nu te sfii să văruiești acel colțișor care îți aparține în culorile preferate și să folosești accesorii colorate. Așa cum bine știm, culorile joacă un rol important pentru starea noastră de bine. În ceea ce privește productivitatea la locul de muncă, cele mai potrivite culori ar fi: verde (stimulează creierul, ne energizează), roșu (stimulează creativitatea: sunt ideale obiectele micuțe de culoare roșie, care să contrasteze cu restul decorului), albastru (calmează, relaxează), galben (este culoarea care ne ajută să fim optimiști și energici) sau roz (reduce stările de stres: poți vărui un peret într-o astfel de nuanță sau poți alege diverse decorațiuni, rafturi, care să fie o pată de culoare pe birou). În funcție de personalitatea și preferințele tale, îți poți amenaja spațiul în stilul care ți se potrivește.

Modele de birouri pe care le găsești în shopul Roomzia

Toate modelele sunt disponibile în secțiunea Birouri.

Sfaturi să muncești productiv de acasă

Respectă-ți rutina din zilele de muncă: îmbracă-te ca și când te-ai duce la birou, dacă asta te face să te simți mai bine. Stabilește-ți câteva pauze de la muncă și folosește-le inclusiv pentru o scurtă plimbare prin cartier. Dacă îți face plăcere, petrece ora de prânz la un restaurant din zonă. Dacă, pe de altă parte, lucrul de acasă e cea mai mare bucurie a ta, fii liber să lucrezi așa cum te simți mai bine. Important este să te gândești, în primul rând, la ce te face pe tine fericit/ă, cum îți este ție confortabil să lucrezi – ai o libertate neamaiîntâlnită până acum și trebuie să profiți de ea la maximum, pentru ca potențialul tău la locul de muncă să fie ridicat.

Sperăm că ți-au fost de folos sfaturile noastre  și te așteptăm cu mai multe noutăți pe blog și pe facebook.

Dacă ai nevoie de puțin ajutor, designerii Roomzia te vor ajuta cu cele mai bune recomandări, pentru o locuință potrivită stilului și personalității tale. Serviciile noastre de amenajări și design interior sunt disponibile la prețuri începând de la 999 lei/cameră.

Abonează-te la newsletter

Și vei fi primul la curent cu noutățile în design și decorațiuni interioare, cu care îți poți transforma oricând locuința

Roomzia render