Cum să decorezi un apartament mic

Fie că dulapurile tale dau mereu pe dinafară și ești nevoit să înghesui obiecte pe lângă pat, fie decorațiunile fanteziste de perete rămân doar atât, fantezii, fiind prea mari pentru pereții tăi, pur și simplu locuința ta nu este uneori suficient de mare pe cât ți-ai dori. Nu te îngrijora, nu este necesar să te muți încă. Există o mulțime de sfaturi și trucuri pentru amenajarea locuinței, chiar și pentru apartamentele mici. Astfel, poți spori la maximum spațiul, dând impresoa unor camere mai mari.

Îți prezentăm aici șase moduri istețe prin care să te asiguri că, în cazul locuinței tale, proverbul „lucrurile bune vin în ambalaje mici” este adevărat.

amenajare apartament mic

Amenjare apartament mic cu obiecte multifuncționale

Când lipsa spațiului îți creează probleme, obiectele multifuncționale – și frumoase totodată – sunt precum „Sfântul Graal”. În mod ideal, fiecare piesă de mobilă dintr-o casă mică ar trebui să aibă o multitudine de utilizări. Câteva alegeri clasice trebuie integrate întotdeauna: paturile tip canapea, măsuțele suprapuse, lădițele de depozitare pot fi elemente importante în camera, dar și foarte practice în același timp.
Gândirea originală este cheia când vine vorba de multifuncționalitate.

amenajare apartament mic

Dacă nu ai suficient loc pe podea pentru o măsuță ca soluție permanentă, de ce să nu investești în rafturi supraetajate? Sunt foarte versatile: raftul de sus se poate demonta rapid pentru a crea o altă suprafață la nevoie. Daca ai cerințe specifice, companiile creative vin cu o mulțime de idei originale: poți găsi orice de la oglinzi care servesc și ca mese de călcat și scaune pliabile care se pot agaţa pe o șina.

Alege culori neutre

Simpli si clasici, pereții în culori neutre reprezintă o alegere bună pentru locuințele mai mici, deoarece nu vor încărca spațiul. Poți adăuga culoare prin mobilă si accesorii. Albul simplu reflectă lumina, făcând camerele să pară mai mari, dar părerile variază: poate face un spațiu să pară lejer și aerisit sau un pic dezolant.

Nu te simți limitat, sunt o mulțime de alte culori neutre dintre care sa alegi: un ton alb-gălbui creează o atmosferă mai caldă, iar culoarea cojii de ou asigură o cameră deschisă și primitoare. Sau, te poți aventura în nuanțe slabe de culori pastelate sau gri, cu același efect, dar care să transmită mai multe despre personalitatea ta. Poți afla mai multe despre asortarea culorilor în articolul Camera în culori.

Amenajare apartament mic – alege accesorii potrivite

Oglindă, oglinjoară

Asigură-te că mica ta locuință va fi cea mai frumoasă din țară cu o multitudine de oglinzi. O oglindă bine poziționată nu numai că aduce personalitate spațiului, dar reflectă lumina și face camera să para mai mare și mai luminoasă. Același principiu se aplică și pieselor de mobilă cu oglinzi aplicate.

amenajare apartament mic

Dacă îți faci probleme că o canapea sau o măsuță par prea înghesuite într-un colt, așază o oglindă mare in spatele lor, pentru a crea un element de efect – cel mai bine este să alegi o oglindă cu aceeași lățime precum mobila respectivă. Camerele mici au de regulă puține ferestre; creează mai multe așezând o oglindă în partea opusă ferestrei existente. Aceasta amplifică lumina naturală și iți permite să admiri priveliștea de afara și din alt unghi. Te gândești să faci o galerie de tablouri și obiecte de artă pe perete? Ia în calcul și câteva oglinzi mici – acestea vor împiedica producerea unui efect claustrofobic.

Extinde-te cu stil

Probabil că nu vei avea la cină opt persoane în fiecare seară a săptămânii, dar este plăcut să poți avea această posibilitate când dorești. Așa că optează pentru o masă extensibilă, perfectă pentru cine în familie dar care se poate extinde pentru a-ți găzdui și prietenii. Și nu vorbim doar de mese. Există din abundență mobilier extensibil care te ajută să profiți la maxim de spațiul tău, orice de la banchete până la măsuțe tip consolă.

Idei istețe pentru amenjare apartament mic: scaun și loc de depozitare

Taburetele sunt mititele, dar foarte importante într-un apartament mic. Ai nevoie de un loc în plus la masă? Bifat! Iți mai trebuie o măsuță când ai musafiri? Bifat! Un scaun pentru masa de toaletă? Bifat! Un loc de pus băuturi și ronțăieli? Bifat! Posibilitățile de utilizare sunt nenumărate și, un lucru foarte important, sunt ușor de ascuns atunci când nu sunt folosite. Și cuferele oferă posibilități similare de așezare și suprafețe in plus; mai mult, oferă o mulțime de spațiu de depozitare ideal pentru perne si cuverturi.

Lămpi de perete

Dacă nu vrei să ocupi spațiu prețios cu o lampă de podea și nici nu ai loc să așezi o lampă de birou, alege o lampă de perete: aceasta iți poate ilumina cele mai întunecate colțuri. În plus, poate funcționa ca piesă de artă.

Creați un element central încadrând tablouri cu o pereche de corpuri de iluminat, ceea ce va da senzația de simetrie locuinței, sau alegeți lămpi cu design artistic pentru mai multă personalitate. Aplicele reprezintă o alegere minunată, aspectul plat fiind mai atractiv vizual într-un spațiu mic.

Sperăm că ți-au fost de ajutor sfaturile noastre de amenajare apartament mic. Te așteptăm cu mai multe noutăți pe blog și pe facebook.

Abonează-te la newsletter

Și vei fi primul la curent cu noutățile în design și decorațiuni interioare, cu care îți poți transforma oricând locuința

Roomzia render