Stilul eclectic

Stilul eclectic înseamnă o scenografie foarte bine calculată, unde piese puternice de design și artă de facturi diferite sunt alăturate pentru a exprima un concept. Este un stil sofisticat, artistic și complex. Pentru mulți dintre noi este, poate, prea puțin relaxant, prea teatral.

Stilul eclectic în amenajări interioare se defineşte ca tendinţa de a alege, din diverse stiluri, acele elemente care sunt considerate a fi cele mai bune, reprezentative sau pur şi simplu preferate. Eclectismul este foarte permisiv, dar şi greu de definit ca stil, tocmai pentru că nu are propriile elemente caracteristice, ci le împrumută de la alte stiluri. Este un curent generos, care nu impune restricţii, dar, în schimb, presupune riscuri. Multă imaginaţie, îndrăzneală şi bun-simţ – cam aşa se obţine o amenajare în stil eclectic.

stilul eclectic

Stilul eclectic în designul interior

Concret, amenajările interioare în stil eclectic pot fi combinaţii de minimalism, clasicism şi retro. Este stilul în care poţi trece cel mai des, pe nesimţite, graniţa dintre estetic şi grotesc, dintre unitar şi haotic, dintre ordine şi dezordine. Iar asta, tocmai pentru că acest stil combină elemente disparate din genuri diferite şi încearcă să le aducă în acelaşi decor, să creeze o poveste între ele.

Culori predominante în stilul eclectic

Stilul eclectic presupune o simbioză a stilurilor și elementelor din epoci diferite. Sunt folosite culori neutre pe fundal, pentru a nu aglomera vizual. Materiale inedite, culoare, imprimeuri îndrăznețe, între toate aceste elementele folosite trebuie să existe un numitor comun (un imprimeu, o culoare, o formă).

În acest stil de design interior, vechiul amestecat cu nou reprezintă o celebrare a contrastului. Lipsesc detaliile inutile și piesele care aglomerează, fiecare element având locul său bine determinat. Stilul se axează pe unicitatea pieselor de mobilier, a operelor de artă folosite.

Dacă ați arunca într-o cameră, la întâmplare, lucru aici, un alt lucru acolo și unul dincolo, va arăta exact ca ceea ce este: dezordine. Şi totuşi, acest stil funcţionează atunci când „dezordinea” e făcută corect.

Cu lumina împotriva întunericului, cu rusticul împotriva elegantului, căutaţi oportunități de a crea paralele. Când găsiți echilibrul perfect, veți simți instinctiv acest lucru. Schema de culori poate fi variată, dar ca o regulă generală, culorile neutre sunt importante. Culorile perfecte sunt alb, crem, gri, negru şi maro. Contrastul este un element important pentru culorile şi materialele folosite în stilul eclectic.

stilul eclectic

Ecouri vizuale – accesorizare

Ecourile vizuale, tiparul, textura sau forma ajută o încăpere să-şi găsească ritmul eclectic. Alegeţi câteva piese fundamentale şi ţineţi cont de arhitectura lor. Apoi, luaţi în considerare elementele pe care le puteți repeta. Printr-o oglindă rotundă, un ceas de perete de epocă, o măsuţă de cafea mai veche, folosite în forme contrastante, veţi crea echilibru și un amestec captivant.

Alegeţi două culori de bază, astfel încât să obțineţi un echilibru cromatic. De asemenea, stilul eclectic permite combinarea mai multor tipuri de imprimeuri și culori, de aceea din interior nu trebuie să lipsească picturile, tablourile murale sau cel puțin un ornament mural. Tot aici se potrivesc de minune şi decoraţiunile handmade, dar şi piesele mici de mobilier lucrate manual.

Eclectismul poartă după sine lipsa unor reguli stricte. Trucul este de a găsi un teren comun pentru a aduce împreună o paletă îngustă, dar şi o strălucire subtilă. Puteţi aşeza la masă două scaune care nu se potrivesc deloc, dar care să aibă siluete puternice și aproximativ aceleași proporții. Cel mai bun mod de a stăpâni acest mix este de a alege câteva criterii obligatorii pentru a vă ancora în spațiu. Mai apoi, puteți să experimentaţi cu covoare, opere de artă, corpuri de iluminat, decoraţiuni.

Aceste principii sunt esențiale pentru orice spațiu bine conceput, dar sunt deosebit de importante într-o cameră cu atât de multe piese disparate. Atenția deosebită pe care o acordaţi principiilor fundamentale vă dă siguranţa că fiecare element este la locul lui. Draperiile „dramatice” lângă o canapea minimalistă, un covor tradițional și accesorii sau obiecte decorative din alte culturi, nimic nu este accidental ales în spaţiul eclectic. Înainte de a plasa o piesă de mobilier într-o cameră eclectică, ţineţi cont de relația sa cu decorul.

Dacă mai mult sufocă sau copleşeşte, decât să emoţioneze sau dacă se pierde în mulțime, poate că există un loc mai bun în casă pentru ea. Pentru a fi siguri, combinaţi piese de mobilier şi accesorii pe care le despart cel puţin doi ani (ca vechime). Această tehnică va crea un contrast mai puternic.

Combinaţi, de exemplu, piese vechi de mobilier şi corpuri de iluminat hi-tech.

Textura oferă spațiului eclectic adâncime. Aproape fiecare suprafață trebuie să aducă ceva diferit: un covor oriental, lemnul bogat al podelelor, țesăturile luxuriante sau biroul elegant. O colecţie bogată de elemente texturale face ca simțurile noastre să rezoneze la nivel vizual.

Trataţi aspectul eclectic ca şi cum ar trebui să aşezaţi oaspeții la o masă: puneţi persoanele vorbăreţe lângă cele mai timide și toată lumea va fi fericită. Acest stil este o explozie de combinaţii între piese puternice, singulare, aşa că fondul – pereți, pardoseli, ferestre – trebuie să fie simplu, pentru a evita concurența.

Nu veţi greşi dacă veţi merge pe pereţi de un alb pur, într-un spațiu eclectic. Dar, dacă vi se pare că totuşi e prea blândă culoarea, puteţi utiliza nuanțe modeste de negru fumuriu, gri sau albastru fumuriu deschis.

Încă nu e suficient? Alegeţi o culoare care este deja în cameră și încercați să o aplicaţi pe un perete principal sau pe tavan. Sau suspendați opere de artă, montaţi ferestre colorate și aruncaţi pe jos un covor vibrant. Toate acestea sunt remedii rapide ușor de urmat. Alte elemente eclectice ar fi: culoare de fond neutră, antichităţi folosite cu moderaţie, colecţii şi seturi de piese similare, obiecte singulare, piese de mobilier de peste tot din lume, în contrast de culoare sau finisaj, elemente tradiţionale şi moderne, materiale brute combinate cu texturi elegante, suprafeţe uzate combinate cu suprafeţe rafinate.

Într-o cameră eclectică, fac pereche bună nuanţele citrice luminoase, cu pasteluri timide. Se potriveşte fiecare nuanţă de verde sau paleta de bază alb-negru. Un spațiu eclectic este un spațiu plin de culoare. Când vine vorba de culoarea pereților puteţi folosi culori precum albastru deschis, gri deschis sau crem. Se pot amesteca diverse nuanțe ale aceleiași culori sau, după cum spuneam şi mai sus, se poate menține totul în alb și negru. Cu toate acestea, sistemul de culori trebuie să aibă sens. O cuvertură cu imprimeu îndrăzneț, alături de un covor în zig-zag. Acum, imaginați-vă că adăugaţi un tapet cu model sau o vopsea strălucitoare.

Culorile puternice și motivele vor însufleți fără a copleși. Modelele şi nuanţele de culori sunt elementele care prezintă cea mai mare dificultate de alegere. Munca vă poate fi uşurată, dacă vă rezumaţi la o gamă precisă de culori. Începeţi prin alegerea unei singure piese, de la care să porniţi în selecţia celorlalte componente, cum ar fi, de exemplu, o mostră de material.

Decorațiuni și accesorii

Distracţia în stilul eclectic se află în elementul surpriză. Acesta este momentul când aveţi tot dreptul să transformaţi stitlul eclectic într-unul personal, putând trece graniţele obişnuitului prin folosirea unei biciclete de epocă, unui gramofon sau patefon lângă un obiect de ultimă generaţie.

Utilizaţi piese cu adevărat bizare care să fie pentru privitor ca nişte semne de exclamare. Fie că este vorba de o bibliotecă în stil vechi, de un tapet interesant sau un accesoriu proeminent, majoritatea camerelor eclectice prezintă un punct focal de interes.

Unele compoziţii se folosesc de piese de artă înrămate sau fotografii de mari dimensiuni. Alegerea unei tematici prezintă avantajele de a oferi unitate compoziţiei de design, de a transmite celor din încăpere un mesaj şi de a transpune într-un cadru modern, specificul unei anumite epoci sau perioade.

Dintre temele preferate cel mai des, putem menţiona specificul asiatic, cel rustic sau cel urban. Un astfel de aranjament permite combinarea elementelor masculine cu cele feminine, a unui candelabru pompos cu un covor de lână, a unui tablou mural într-o cameră amenajată în stil tradiţional. Puneți-vă imaginația în mișcare și combinați stilurile preferate, dar aveți grijă la unitatea cromatică.

Decorarea în stilul eclectic invită la o polenizare între contraste. Deci, ce faceţi în cazul în care aveți o piesă care pur şi simplu nu are ce căuta acolo? Îi daţi un loc de cinste. Nu încercați s-o amestecaţi undeva, în fundal sau să o pierdeţi printre alte piese. Această abordare este cea mai bună metodă. Aceste piese vor identifica stilul, vor hotărî fluxul de circulaţie şi vor completa funcţionalitatea generală a spaţiului. Nu degeaba stilul eclectic se potriveşte perfect persoanelor îndrăgostite de suveniruri şi călătorii, pasionate de colecţionarea unor obiecte exotice precum şi celor care sunt în căutarea permanentă a unicităţii.

Sperăm că ți-au fost de ajutor sfaturile noastre  și te așteptăm cu mai multe noutăți și pe facebook.

Abonează-te la newsletter

Și vei fi primul la curent cu noutățile în design și decorațiuni interioare, cu care îți poți transforma oricând locuința

Roomzia render