Scandinav

Designul scandinav este un termen care reprezintă o mișcare apărută în anul 1950 în cele cinci țări nordice – Danemarca, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda. Chiar dacă termenul „scandinav” se referă doar la cele trei regate din Danemarca, Suedia și Norvegia, acesta poate fi folosit, în mod colocvial, şi pentru a desemna toate cele cinci țări. Ideea că obiectele de zi cu zi estetice și funcționale nu ar trebui să fie accesibile doar celor bogați, ci tuturor celor care doresc să şi le procure, este o temă predilectă în dezvoltarea modernismului și funcționalismului. Acest lucru este, probabil, cel mai bine reprezentat în designul scandinav după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Fundalul ideologic a fost apariția unei forme particulare a democrației sociale scandinave din 1950, precum și disponibilitatea crescută a noilor materiale low-cost și a metodelor de producție în masă. O casă în stil nordic înseamnă să profitaţi de ceea ce există deja (mobilă veche, tocuri din lemn) şi să aduceţi elemente simple, naturale, care să completeze look-ul iniţial, având grijă ca totul să fie plin de lumină naturală şi să emane căldură, prospeţime şi ordine. Cheia succesului este simplitatea, petele de culoare (dacă albul vi se pare prea greu de întreţinut) şi mobilierul minimalist.
Stilul decorativ scandinav permite piese de mobilier nefinisate, nuanţe deschise, abundenţa de ţesături şi stofe naturale, fiind unul dintre cele mai degajate stiluri de amenajare interioară. Casa amenajată în stil scandinav este lipsită de accente cromatice şi stilistice agresive, această temă fiind potrivită tuturor categoriilor de vârstă, întrucât este extrem de practică şi uşor de adaptat. Tocmai din aceste motive, fie că ne place sau nu să recunoaştem, în ultimii ani, amenajările interioare în stil scandinav au devenit o opţiune din ce în ce mai atractivă şi mai populară.
În stilul scandinav predomină albul, existând un adevărat cult al luminii naturale răspândite în întreaga locuinţă. Albul este peste tot: pe pereţi, podele, tâmplărie, deseori piesele de mobilier păstrând aceeaşi nuanţă a culorii laptelui. Albul face ca interioarele să capete un aer proaspăt, curat (în funcţie de cât de bine este întreţinut) şi aerisit. Paleta caracteristică stilului scandinav este compusă din culori deschise şi nuanţe pastel: culoarea untului, tonuri de bej, crem, galben pai și gri deschis.
În completarea acestora, pot fi folosite mici şi discrete accente cromatice ca tonuri deschise de verde, turcoaz, vişiniu sau culoarea chihlimbarului. Recomandat ar fi să optaţi şi pentru culori ca roz şi albastru. Deşi pardoseala este, în mod obişnuit, vopsită în alb, puteţi alege şi un parchet închis la culoare, gri sau wenge, dar şi pentru nuanţe deschise de maro.

Cea mai simplă şi mai des întâlnită abordare cromatică în interioarele amenajate în stil nordic este folosirea a cel mult două-trei culori – ca de exemplu alb şi albastru sau alb cu accente de roşu. În oricare dintre variante culoarea de bază va fi albul, culorile din planurile secund sau terţ fiind folosite doar în calitate de accent cromatic sub forma accesoriilor decorative, a unei piese de mobilier sau a unui perete îmbrăcat în tapet decorativ cu imprimeu în culori vii. Culoarea de accent, folosită cu moderaţie, va adăuga interiorului „all white” o notă suavă.
Pereţii şi tavanul pot fi vopsiţi însă şi în culori neutre sau pastelate, în general nuanţe liniştitoare. Pentru un aspect eteric puteţi vopsi, de exemplu, tavanul în bleu. De asemenea, materialele textile albastre sau gri şi tonurile de galben, turcoaz, bej şi maro se îmbină armonios conferind interiorului strălucire şi un aspect unitar. O cameră mobilată în stil nordic trebuie întotdeauna să lase impresia de fresh şi neamestecat. Coloristica specifică rezidă în nuanţe naturale de crem, coniac, ciocolatiu, griuri reci, dar şi verde, muştar şi roşu. O altă tendinţă este cea în care albul este prezent în proporţie covârşitoare şi doar câteva accesorii sau o piesă de mobilier sunt colorate în nuanţe intense, vibrante.
Mobilierul nu va fi nici foarte mult, nici cu foarte multe ornamente, nici foarte masiv. Totuşi va fi unul încăpător, în culori deschise sau pastelate. Extrem de importantă pentru scandinavi este ecologia, posibilitatea de a recicla orice fiind îmbrăţişată fără nicio ezitare. Deseori veţi găsi în combinaţiile nordice mese de lemn, corpuri cu sertare din metal şi multe rafturi, pentru o organizare cât mai bună. Liniile şi formele organice ale pieselor sunt minime şi simple, şi cu toate acestea nu aduc deloc aminte de minimalismul rece şi clinic. Se creează astfel o atmosferă calmă și senzația de spațialitate – atât de importante într-o casă.

Mobilierul simplu, uşor de manevrat şi întreţinut, minimalist şi multifuncţional, cel mai adesea în nuanţe de alb, crem sau bej este specific acestei teme nordice. Piesele de mobilier trebuie să ocupe cât mai puţin spaţiu, oferind totodată maximum de confort. Din punct de vedere al designului, acestea vor avea linii cât mai simple, putând fi accesorizate cu uşurinţă prin adăugarea câtorva elemente decorative de efect. Liniile cursive sunt folosite începând de la arhitectură şi până la mobilier. Scopul lor este de a da camerei senzaţia de unitate între elementele care o alcătuiesc.
Când vine vorba despre descrierea stilului scandinav cuvântul de ordine este utilitate. Stilul scandinav se definește prin îmbinarea inteligentă de elemente, fără a supraîncărca decorul cu elemente inutile și stridente. Orice aţi face, nu aglomeraţi casa cu mobilă, chiar dacă aceasta se potriveşte perfect în decor. Stilul scandinav este un stil sociabil, de aceea, în casele nordice veţi întâlni întotdeauna o canapea confortabilă pentru prieteni, perne colorate şi mobilier care nu se demodează. Îmbrăcaţi canapeaua cu perne pentru a crea un refugiu cald și relaxant dar și un loc cu aer tineresc. Pentru o injecție de culoare, puteţi merge pe nuanțe de violet și vişiniu cu motive tradiţionale scandinave.
Tot pentru o socializare de maximă intensitate puteţi adăuga o masă de dimensiuni mari şi scaune… cât mai multe scaune. Savurarea timpului petrecut într-o companie bună, cu o conversaţie plăcută însoţită de feluri de mâncare delicioase este un lucru care ajută la sporirea bunei dispoziţii.
La fel de simple, ordonate şi concise, soluţiile de stocare în casele scandinave sunt practice şi simplu de configurat. Casele nordice au o mulţime de rafturi şi spaţii de depozitare, de obicei din lemn natural. O depozitare eficientă este, în general, cheia creării unui interior aerisit și spațios, mai ales în stilul nordic. Dacă este posibil, mergeţi pe varianta mobilei încastrate care va da casei un aspect mai simplificat, ordonat şi plăcut. Orice nu vă este de necesitate majoră ar trebui să fie depozitat sau dosit. Numai acest lucru va duce la o casă mai calmă și mai puțin stresantă. Scandinavii au o legătură aparte şi cu exteriorul, aşa că puteţi găsi un balcon sau o terasă și în cele mai mici apartamente nordice. Acestea sunt amenajate şi decorate pentru a fi folosite pe timpul verii.
„Hygge” (pronunţat „Hue-gah”) este, probabil, ingredientul secret al stilului de viață scandinav de bun-simţ. Și, probabil că în acest singur cuvânt, putem însuma o mare parte din ceea ce am descris mai sus. Este o modalitate de a caracteriza bucuria lucrurilor simple şi adevărate din viață. Inițial un cuvânt norvegian, este acum utilizat pe scară largă în Danemarca. Este vorba de plăcerile simple, de zi cu zi, care hrănesc sufletul: de la un design frumos, o plimbare, la timpul petrecut cu un prieten sau chiar savurarea unei ceşti cu cafea.
Totul este despre crearea unei atmosfere calde şi primitoare. Pentru o viață fericită plină de momente minunate (indiferent de perioada anului), urmaţi exemplul danez, și aduceţi mai mult „hygge” în rutina zilnică. Unii se referă la „hygge” ca la „arta de a crea intimitate” (a voastră înşivă, împreună cu prietenii sau a spaţiului de locuit în general). Deși nu există niciun cuvânt pentru a traduce cu exactitate acest termen, mai multe noţiuni pot fi folosite alternativ pentru a descrie ideea de hygge, cum ar fi comoditate, tihnă, farmec, fericire, siguranţă, familiaritate, confort, linişte și simplitate, adică exact aspectele esențiale ale acestei teme.

În interioarele amenajate în stil scandinav iluminatul ocupă un loc extrem de important, punându-se accent, cât mai mult posibil, pe lumina naturală care trebuie efectiv, la modul propriu, să inunde locuinţa. Lumina naturală trebuie să poată pătrunde din toate părţile. Aşa că trebuie să renunţaţi la draperiile opace, grele şi întunecoase ce împiedică răspândirea luminii naturale şi să vă orientaţi către perdele vaporoase, fluide şi diafane, în nuanţe deschise. Din cauza poziţiei geografice, locuitorii ţărilor nordice nu au niciodată destulă lumină naturală, completând acest neajuns cu mai multe surse de iluminat: veioze, aplice, lampadare, cu abajururi din sticlă sau pânză, dar și candelabre bogate.

Culoarea deschisă a camerei nu este singura care are un rol vital în ceea ce priveşte luminozitatea, ci şi ferestrele maricare, de cele mai multe ori, nu au niciun fel de perdele sau storuri. Pentru noapte, sunt folosite lămpi de mari dimensiuni, uneori în stil industrial. Păstraţi glafurile goale, fără ornamente. Aţi putea lua în considerare obloanele din lemn pentru utilizarea pe timp de noapte. Acestea au avantajul suplimentar de a ajuta să păstreze căldură și izolare împotriva frigului. Luminozitatea devine esenţială pentru fiecare tip de interior la fel ca şi căldura materialelor şi dulceaţa culorilor. Stilul scandinav este cel care decorează de minune încăperile în nuanțe de alb sau foarte deschise, un decor original și colorat care vine cu multă veselie. Maximizaţi lumina naturală din casă cu ajutorul suprafețelor lucioase și lustruite. Așa că renunţaţi la covoare și înlocuiți-le cu podele din lemn sau gresie, care au un luciu reflectorizant subtil. Şi nu uitaţi de oglinzi. Ele pot spori cantitatea de lumină dintr-o încăpere.

Plasați strategic oglinzi pe pereţii opuşi ferestrelor. În serile întunecate de iarnă, lumânările adaugă căldură, lumină, intimitate şi o strălucire măgulitoare. În absența luminii naturale, focul este sursa de lumină cea mai naturală. Totul arată mai bine lalumina delicată a lumânărilor. Aşa că plasaţi lumânări decorative în jurul camerei sau oriunde credeţi că se potrivesc – aceastea vor deveni niște frumoase accesorii pentru casă. Apoi, odată ce se întunecă, le puteți aprinde pentru a crea o atmosferă magică.

Stilul scandinav, la o primă impresie, poate părea întrucâtva rece şi impersonal. Aspectul rigid este însuflețit prin folosirea texturilor naturale, precum lemn de nuc sau blănuri, și materialele rafinate, precum catifeaua, pielea roşie imprimată, porţelanul de înaltă calitate punând în evidenţă abordarea sofisticată a acestui stil. Locuințele amenajate în stil nordic abundă în tot felul de textile din in, bumbac, lână și alte fibre naturale: huse pentru canapele, cuverturi, fețe de pernă, lenjerii, prosoape, covorașe, perdele sau draperii.

Multe dintre acestea sunt albe și simple, dar puteți alege și modele mai colorate, cu imprimeuri în carouri sau florale, în dungi sau specifice țărilor scandinave: zig-zag-uri, reni, fulgi de zăpadă sau brăduți. Modelele simple, geometrice de pe materialele naturale sunt recomandate mai ales dacă optați pentru o locuinţă cu mult alb. După nuanţele pastel, o culoare perfectă pentru a colora o încăpere este roşul. Accentele glamour, metalice, se regăsesc şi în amenajarea nordică. Unul din principiile care guvernează acest stil este acela că elementele de decor se limitează la câteva obiecte.
Pe de altă parte, interioarele scandinave pot fi încadrate fără nicio reținere în mai amplul stil contemporan. Când vine vorba de accesorii, alegeți biblioteci cu cărţi colorate, tablouri, perne, veioze albe şi supradimensionate, lumânări aurii sau argintii şi oglinzi. Un alt ingredient obligatoriu într-o locuință de inspirație scandinavă, sunt plantele de apartament amplasate peste tot: pe podea, pe pervazurile ferestrelor, în suporturi de perete, pe măsuțe sau pe comode. Adică mai peste tot.
Florile sunt întâlnite foarte des în astfel de cămine. Așadar, începând cu decorațiunile rustice și terminând cu cele contemporane, stilul scandinav poate fi adaptat oricărui cămin. Preocuparea pentru funcționalitate și atenția acordată detaliilor sunt alte două principii de bază ale acestei teme de design interior. Obiectele vechi sunt integrate decorurilor contemporane: textile, lemnărie, ceramică.
Sunt prezente materialele de origine naturală, cum ar fi lemnul, piatra decorativă, fierul forjat sau sticla, sunt elemente-cheie în casele amenajate în stil nordic. Se remarcă esențele de lemn natural în nuanțe deschise, deseori vopsite în alb, folosite atât la confecționarea pieselor de mobilier cât și la placarea pardoselilor sau decorarea pereților. Designul scandinav utilizează adesea lemn presat în forme, materiale plastice, aluminiu anodizat sau emailat și oțel presat. În ajutorul cantităților impresionante de alb vin elementele decorative sau piesele de mobilier din sticlă: măsuțe de cafea, rafturi sau etajere.

Pentru o amenajare autentică, puteți completa decorul cu o sobă din fier forjat, de obicei cilindrică și de culoare neagră, denumită godin – un alt element specific locuințelor din țările nordice. Acesta poate fi amplasat atât în living cât și în dormitor sau în bucătărie. În toate casele amenajate în stil scandinav există şeminee originale din construcţie, poziţionate într-un colţ al camerei, locuri pentru citit, podele din lemn vopsite în alb, neacoperite de covoare şi lustre avangardiste atârnând din tavan. Dacă vi se pare totuși prea rustică ideea godinului, o alternativă ar fi șemineul sau soba din teracotă, în nuanțe deschise. Cele clasice se regăsesc încă în multe case și sunt îmbrăcate în ceramică smălțuită cu modele în relief. Dar și cele moderne au trecere.

Alături de acestea sunt, de cele mai multe ori, lemne de foc, stivuite în locuri special amenajate ori în coșuri de nuiele împletite. Cheresteaua este integrată oriunde este posibil – în pereți (ca panouri de perete), pe tavan (cu bârne și căpriori la vedere), pe podea, în piesele de mobilier și accesorii – pentru o notă de căldură adăugată interiorului. Se folosește cu regularitate lemnul de stejar sau pin, iar procesul de tratare a lemnului este de obicei minim, pentru a scoate în evidență frumusețea naturală și textura acestui material, ca de exemplu mici fisuri și imperfecțiuni. Dacă nu este vopsit în alb, atunci lemnul este dat doar cu ulei de in pentru a-și păstra culoarea naturală și a rezista mai mult în timp. Adăugarea lemnului în cantități aproape egale cu cele de alb, ajută la crearea unei case confortabile și primitoare.
Ce poate fi mai simplu și mai necostisitor decât niște pereți zugrăviți cu vopsea lavabilă de culoare albă? O variantă ceva mai sofisticată și mai scumpă, ar fi placarea pereților cu panouri din lemn (lambriuri) în tonuri neutre. În acest fel veți câștiga, pe lângă aspectul deosebit, și un strat de izolație termică și fonică. Pereții de culoare albă sunt un fundal perfect pentru etalarea diferitor tablouri sau poze de familie.
Pentru finisarea pardoselii nordicii preferă, din nou, lemnul natural sau finisajele moderne ce imită lemnul natural:dușumeaua, parchetul masiv sau parchetul laminat. Condiția de bază este să alegeți nuanțe cât mai deschise. Tâmplăria geamurilor și a ușilor va fi aleasă în aceeași nuanță cu cea a pardoselii sau cel puțin într-o nuanță cât mai apropiată. Majoritatea interioarelor scandinave au podea din lemn, deschisă la culoare, acestea dând un aer de eleganță și durabilitate amenajării.

Mesajele, tipărite, imprimate în metal sau tăiate în lemn, reprezintă un trend important în stilul scandinav fiind un mod grozav de a decora pereții și rafturile. Nordicii sunt printre cei mai receptivi dintre europeni când vine vorba de măsurile nepoluante. Deci, nu în ultimul rând, stilul scandinav este eco-friendly. Geamurile triplu stratificate, termoizolațiile pentru pereți și acoperișuri, panourile solare, sistemele de încălzire prin tehnologii care folosesc energie geotermală de suprafață sunt elemente înglobate în modul de construire al caselor nordice.

Abonează-te la newsletter

Și vei fi primul la curent cu noutățile în design și decorațiuni interioare, cu care îți poți transforma oricând locuința

Roomzia render