Studiu de caz: amenajare de interior într-o casă cochetă din Voluntari




Cei mai mulți dintre clienții Roomzia au un interes declarat pentru design de interior, dar realizează că pentru a crea o amenajare de interior echilibrată, în care partea funcţională să se integreze natural în estetica aleasă au nevoie de ceva mai mult de atât. Aici intervine specialistul cu experienţă, un designer care să aibă ochiul format şi să poată oferi sfaturi adaptate nevoilor şi dorinţelor proprietarilor, ghidându-se după gusturile lor. În cazul unei familii cu o fetiţă de şase ani din Bucureşti, aceasta a fost cea mai bună decizie pentru a se asigura că vor avea un decor atemporal, care să le pună în valoare pasiunile, să se potrivească stilului lor de viaţă şi să le poată permite să lucreze de acasă, aşa cum s-au obişnuit începând cu contextul pandemic.
După o experienţă pozitivă cu un designer de interior în 2015, proprietarii au fost bucuroşi să poată lucra din nou cu un profesionist în amenajare de interior, de data aceasta de la Roomzia.

Premisele casei

Locuinţa acestei familii tinere din Bucureşti se află într-un complex rezidenţial de case din Voluntari şi era încă la stadiul de gri atunci când a fost preluată de designerii Roomzia, Cezar Coadă și Alexandru Dragu. Casa cu etaj şi mansardă, de aproximativ 130 de metri pătraţi, este compusă dintr-un living, bucătărie şi o baie la parter, două dormitoare (matrimonial şi camera copilului), împreună cu băile lor aferente, la etaj şi un dormitor ce poate funcţiona şi ca birou, plus o baie mică la mansardă.
Arhitectura casei este una modernă, iar simţul estetic al arhitectului care a gândit clădirea se remarcă de la prima vedere. Camerele sunt bine proporționate ca dimensiuni, doar bucătăria nu părea suficient de încăpătoare pentru o familie care găteşte şi mănâncă împreună destul de des, iar centrala ocupă un spaţiu preţios. Aceasta a fost o provocare pentru designeri la început.





Din fericire, totul a fost destul de bine planificat pentru o amenajare de interior ca la carte încă de la început, astfel încât aşteptările clientului să coincidă cu bugetul şi cu ideile specialiștilor. De altfel, pentru a fluidiza comunicarea şi a stabili încă din prima etapă bugetul, familia a trasat un interval financiar asociat fiecărui obiect de cumpărat. Iar fiecare şi-a exprimat viziunea, inclusiv cea mică a povestit designerilor cum îşi imaginează camera.

Cerinţe şi aşteptări

Încă de la început, au stabilit că stilul va fi unul scandinav, inspirat de obiecte Ikea şi de culori naturale, fără nimic strident, dar cu câteva elemente de accent în nuanţe mai îndrăzneţe. Marea bucurie a clientei a fost că arhitectura casei includea pereţi de sticlă, care să permită luminii să pătrundă generos în interior. În acest fel designul este perfect armonizat cu luminozitatea conferită de pereții de sticlă.





Accentul nu a căzut pe obiecte scumpe, ale unor branduri aspiraţionale, ci pe alternative practice, care să se integreze estetic şi să fie calitative. Această decizie a fost luată pentru că proprietarii preferă să investească în experienţe mai mult decât în obiecte şi sunt de părere că acestea sunt perisabile şi nu-şi justifică un preţ piperat. În plus, clienta îşi aminteşte cum a vărsat cafea pe un covor mai vechi, iar de atunci şi-a promis că nu va mai cumpăra niciodată un covor scump. Aşa că designerii s-au adaptat cerinţelor şi au ales furnizori cu preţuri accesibile, care să poată livra totuşi conform standardului de calitate pentru o amenajare de interior fără cusur.
În dormitorul matrimonial clienţii au renunţat la ideea de a avea un pat de 1.80 şi s-au rezumat la unul de 1.60, după ce s-au îndrăgostit iremediabil de designul si verdele de smarald al acestui model.
Printre principalele cerinţe a fost generarea de spaţii de depozitare integrate, închise, pentru a crea un spațiu relaxant. Pentru ca spaţiul de depozitare creat să nu aglomereze, s-au apelat la câteva trucuri: propunerea designerilor Roomzia a inclus oglinzi aplicate direct pe pereți, care să lărgească vizual spaţiul disponibil. Astfel, interiorul dressingului în dormitorul matrimonial este format din pereți complet îmbrăcați în oglinzi, ca și jumătate din peretele dormitorului.






În partea dreaptă a acestui dressing este instalată oglinda, ce reflectă partea opusă a camerei, creând acest efect vizual deosebit și care dă impresia de spațialitate.
În camera fetiţei, au instalat un divan confortabil, în jurul căruia gravitează un întreg univers al copilăriei.






Camera de la mansarda este o cameră multifuncțională, dispunând astfel de un birou, spațiu destinat sportului și o zonă de relaxare. Designerii Roomzia au reușit să îmbine cu succes toate aceste elemente într-un spațiu armonios și aerisit.
Camera aceasta este sală de sport la primele ore ale zilei. Bicicleta statică împreună cu multe alte echipamente de sport care se găsesc în spațiile de depozitare dimprejurul televizorului asigură tot ce ai nevoie pentru ora de gimnastică.
Pe timpul zilei camera poate fi folosita ca birou și spațiu de lucru, iar seara se transformă într-un spațiu numai bun pentru activităti creative: pian, pictură, cinema.





Personalizarea casei

Pentru proprietari a fost important ca noua lor locuinţă să se adapteze nevoilor lor, chiar dacă au făcut compromisuri pe ici pe colo, astfel încât schimbările au avut loc şi la nivelul mobilierului. Spre exemplu, în dormitorul matrimonial clienta îşi dorea să aibă un espressor mic chiar lângă pat, pentru a începe ziua în lumina deosebită oferită de pereții de sticlă ai dormitorului savurând cafeaua. Astfel mobila din dormitor a fost făcută pe comandă, special pentru a permite acest lucru.
În plus, zona centrală a casei a fost gândită încă de la început ca un spaţiu de socializare, aşa că din start nu s-a acceptat niciun compromis asupra canapelei. Indiferent de spaţiul de depozitare sau aranjarea propusă, canapeaua din living a fost aleasă pentru a fi cât mai încăpătoare şi a putea găzdui prietenii familiei, care se adună în grup mare.





Colaborarea cu Cezar Coadă și Alexandru Dragu s-a dovedit a fi o experienţă benefică pentru tânăra familie din Voluntari, pentru că au putut astfel să redea estetica pe care şi-o doreau, fără a creea dezechilibre cromatice sau stilistice din dorinţa de a aduce cât mai multe genuri vizuale preferate împreună. În plus, cu o organizare bună stabilită încă de la început, au reuşit să etapizeze fiecare activitate, pentru a nu îngreuna procesul şi pentru a nu afecta buna desfăşurare a lucrărilor.
Încă de la început, au stabilit ce electrocasnice vor cumpăra, mobilierul şi finisajele, pentru ca muncitorii să estimeze apoi corect cantităţile necesare de materiale de care au nevoie, schema circuitelor electrice, poziţia caloriferelor şi modul cum acestea vor fi acoperite într-un mod mai estetic, dar şi funcţionalitatea fiecărui colţişor al casei. Cu o astfel de planificare, materializarea planului a fost simplificată.

Cezar Coadă și Alexandru Dragu fac parte din echipa de desingeri Roomzia încă din anul 2020. De atunci am livrat împreună peste 20 de proiecte de amenajare pentru clienții nostri, de fiecare dată îmbinând esteticul cu funcționalul și aliniindu-le cu nevoile fiecărui client în parte.

Dacă eşti de părere că şi ţie ţi-ar prinde bine implicarea unui profesionist în proiectul tău de amenajare de interior, apelează cu încredere la Roomzia şi alege pachetul care ţi se potriveşte cel mai bine, în funcţie de complexitatea amenajării, dar şi de gradul de implicare al specialistului. Cu siguranţă, îţi va uşura munca şi te va salva de la momente neprevăzute sau neplăcute. Te aşteptăm cu recomandări şi planuri concrete la Roomzia!

Abonează-te la newsletter

Și vei fi primul la curent cu noutățile în design și decorațiuni interioare, cu care îți poți transforma oricând locuința

Roomzia render