Arta Feng Shui

Denumirea chinezească pentru ”vânt si apa”, feng shui reprezintă un sistem vechi de 4000 de ani prin care se modifică fluxul energetic pentru a armoniza oamenii cu locuințele lor. Deși la prima vedere poate părea un pic dificil de înțeles, filosofia din spatele acestui sistem se bazează pe practici simple care fac ca locuințele sa fie curate si organizate , conectându-ne in același timp la spațiile in care trăim, cu efecte asupra dispoziției și sănătății noastre.

Cum aplici Feng Shui locuinței tale?

Sunt cinci elemente feng shui: lemn, foc, pământ, metal și apă. Plasând aceste elemente în locuința ta, poți crea un echilibru și o energie bună. Aceste elemente sunt legate de diverse domenii din viața ta pe care ai dori să le îmbunătățești, de exemplu: daca dorești să atragi mai multă prosperitate, include mai multe elemente de apă. Daca dorești să-ți îmbunătățești starea de sănătate sau ești deficitar la capitolul grijă pentru sine, adu plante (pentru a reprezenta lemnul) sau mobilă de lemn în locuință.

De asemenea, poți adăuga aceste elemente în casa ta acordând atenție culorilor. De exemplu, tonurile de galben și de maro reprezintă pământul iar tonurile de gri și alb reprezintă elementul metal, care aduce claritate si precizie. Pentru a atrage înțelepciune în spațiul tău, retine că accentele de negru reflectă elementul apă, prin urmare te poți așeza pe un scaun negru sau albastru închis atunci când studiezi. În cele din urmă, roșu simbolizează elementul foc, care iți poate aduce claritate atunci când ai nevoie de mai multă pasiune sau recunoaștere.

Este important să acorzi atenție anumitor camere definitorii, precum dormitorul, care te reprezintă cel mai mult în filosofia feng shui. Petrecem foarte multe ore dormind în pat, este un spațiu vital pentru a manifesta energie pozitivă. Poți face acest lucru în mai multe moduri. Unul ar fi să te asiguri că există spațiu de o parte si de alta a patului, precum si dedesubt. Nu depozita obiecte sub pat, îndeosebi obiecte ascuțite; dacă este absolut necesar, folosește spațiul pentru lenjerie de pat și perne. Asigură-te că patul are un cadru si o tăblie solide, ceea ce va aduce o energie stabilă.

De unde începem cu Feng Shui?

Primul pas la care trebuie să te gândești când începi să implementezi sistemul feng shui este eliberarea locuinței. Eliminarea obiectelor din viața ta care nu mai au nici un scop sau care nu te mai fac să zâmbești trebuie să fie primul pas. Acest lucru aduce o senzație de lumină și aer, doua elemente foarte importante în feng shui denumite „Chi”. Poți spori la maximum această energie bună deschizând ferestrele si plasând in camera plante care purifică aerul.


Un factor important în feng shui este „poziția de comandă” în care anumite obiecte trebuie sau nu să fie așezate față in față. De exemplu, asigurându-te că patul și biroul sunt poziționate cu fața către ușă (cel mai bine este pe diagonală) respecți principiile feng shui, deoarece acest lucru permite energiei pozitive să curgă către tine prin „gura” camerei.
Plasarea corectă unor oglinzi în care să te poți vedea în întregime (pentru a evita senzația de fragmentare sau de rupere) este de asemenea benefică, deoarece ajută la circulația energiei pozitive „chi” in locuință.

Ce trebuie să evit în Feng Shui?

Ușile sunt foarte importante în feng shui pentru că sunt un portal de energie, prin urmare asigură-te că nu sunt blocate. Ar fi ideal să poți deschide toate ușile la un minimum de 90 de grade. În special ușa din față reprezintă accesul în locuință și este văzută ca „gura lui chi”, iar intrarea trebuie să se facă printr-un hol bine îngrijit pentru a asigura o intrare pozitivă în casă. Aceasta înseamnă fără pantofi, covorașe murdare sau coșuri de gunoi.
Apoi, aruncă orice obiecte distruse sau fără viață, precum vaze sparte sau plante moarte, acestea creând o energie negativă (să nu mai vorbim de aspectul neatrăgător). Și alte defecțiuni funcționale precum conducte crăpate sau lămpi sparte vor acumula energie negativă, așa că este ideal să rezolvi imediat aceste probleme.
În cele din urmă, nu abuza de oglinzi în locuința ta. Deși oglinzile sunt adesea un factor important în crearea iluziei de mai mult spațiu si lumină, dacă sunt prea multe, energia buna „chi” poate ricoșa și ieși din casă. De exemplu, evită să agăți o oglindă la o distanță de până la 1.5 metri de intrarea în casă, deoarece energia chi va fi reflectată în afara locuinței.

Care sunt beneficiile Feng Shui?

Modificând fluxul de energie din mediul ambiant, poți promova fericire, prosperitate și sănătate. Nu doar atât, însă locuința va arata curată și mai organizată. Verificând obiectele personale, donând sau aruncând orice obiect care nu iți mai aduce bucurie, vei face din locuința ta o oază de liniște, plină doar de obiecte care te fac fericit.

Daca ai nevoie de ajutor cu un proiect pentru amenajarea locuinței sau spațiului de lucru, ia legătura cu echipa noastră de designeri talentați. Sperăm că ți-au fost de ajutor sfaturile noastre. Cu mai multe noutăți în materie de amenajări interioare, te așteptăm pe blog și pe facebook.

Abonează-te la newsletter

Și vei fi primul la curent cu noutățile în design și decorațiuni interioare, cu care îți poți transforma oricând locuința

Roomzia render