Ghid de cumpărare a fotoliului

Fotoliul este, de cele mai multe ori, asociat cu relaxarea, starea de bine, crearea atmosferei hygge despre care vă vorbeam în articolele anterioare. Pentru că cel mai important aspect al acestei piese de mobilier este confortul pe care trebuie să vi-l ofere, v-am pregătit un ghid de cumpărare a fotoliului, care să vă ajute să luați cea mai bună decizie.

Ghid de cumpărare a fotoliului

Piața abundă în produse de diferite mărimi, stiluri, culori și dimensiuni așa încât e firesc să vă simțiți puțin debusolați. Ce model să fie? E musai să aleg fotoliul din același set cu canapeaua? Care tip de spătar e mai potrivit? Le vom lua pe rând.

Alegerea fotoliului în funcție de design

Primul gând pe care îl ai când vrei să adaugi o nouă piesă de mobilier este „oare se va potrivi cu restul casei?”. Dacă ții cont de câteva lucruri, sigur vei găsi fotoliul potrivit pentru locuința ta. Din capul locului îți spunem că nu e obligatoriu să cumperi fotoliul din aceeași gamă cu canapeaua (dacă totuși vrei să fie același design cu al canapelei, poți alege o nuanță contrastantă sau complementară, pentru a crea un impact vizual deosebit). Însă, ar fi bine să ții cont de stilul în care ai amenajat casa și să alegi un fotoliu adecvat. De exemplu, dacă ai adoptat stilul industrial, vei alege un fotoliu cu influențe vintage, tapițate cu piele sau materiale textile rugoase.

 

Dacă sunteți adepții stilului tradițional, atunci veți alege un fotoliu cu design clasic, cu tapițerie elegantă, țesătură fină, din brocart sau mătase.

stilul tradițional

Țineți cont și de detalii: fotoliul pe care îl considerați potrivit are picioare din lemn? Atunci ar fi bine ca acestea să aiba aceeași culoare cu restul elementelor din lemn din încăpere.

 

Ghid de cumpărare a fotoliului în funcție de dimensiune

Mărimea fotoliului.  Măsurați bine spațiul unde vreți să așezați fotoliul, pentru a ști în ce dimensiuni trebuie să vă încadrați și dacă e mai potrivit un fotoliu cu brațe sau fără, cu suport pentru picioare sau fără. De asemenea, trebuie să aveți în vedere cu ce alte elemente din cameră va trebui să se potrivească: îl așezați lângă o măsuță sau lângă un lampadar, vreți să vină în completarea canapelei sau aveți un colțișor special doar pentru el (de exemplu, dacă vreți să îl puneți pe balcon, vă puteți juca cu modele, texturi, imprimeuri, pentru că nu trebuie să țineți cont de stilul în care e amenajat restul casei, ci puteți porni de la fotoliu ca element central, pentru a vă trasnforma balconul în refugiul personal).

 

Dimensiunea spătarului. Dacă sunteți persoane înalte sau preferații să stați într-o poziție cât mai dreaptă ori, pur și simplu, preferați să vă simțiți „acoperiți/îmbrățăsați” cu totul, atunci veți opta pentru un fotoliu cu spătar înalt. Acesta este potrivit mai ales dacă vreți să folosiți fotoliul pentru activități care presupun un timp mai îndelungat, cum ar fi cititul sau chiar pentru lucrul de la calculator, pentru că vă susține spatele cum trebuie.

Alegerea fotoliului în funcție de tapițerie

Alegerea unui anumit tip de tapițerie depinde mai ales de preferințele voastre, dar și de alți factori. De exemplu, într-o casă cu copii mici, tapițeria din piele sau imitație din piele poate fi o alegere mai potrivită, pentru că e ușor de curățat și de întreținut. Elementele din piele trec cu brio testul timpului și inclusiv urmele de uzură vor da un aspect vintage plăcut fotoliului.

Tapițerie textilă este puțin mai pretențioasă în ceea ce privește curățarea, însă este preferată de oameni pentru că oferă un confort mai mare. Și modelele tind să fie mai variate, țeșăturile având fie aspect catifelat, fie mai rugos, pot avea culori uni sau diferite imprimeuri geometrice sau inspirate din natură (flori, animale, păsări etc.). Pentru a fi ușor de spălat, vă recomandăm să alegeți fotolii cu husă detașabilă.

Sperăm că v-au fost de folos sfaturile noastre  și vă așteptăm cu mai multe noutăți legate de amenajări interioare pe blog și pe facebook.

Dacă aveți nevoie de puțin ajutor, designerii Roomzia vă vor ajuta cu cele mai bune recomandări, pentru o locuință potrivită stilului și personalității tale.

Abonează-te la newsletter

Și vei fi primul la curent cu noutățile în design și decorațiuni interioare, cu care îți poți transforma oricând locuința

Roomzia render