Fie că locuința ta are ferestre mari și lumină naturală din abundență sau are multe colțuri uitate, există mereu un loc care are nevoie sa fie mai luminos, de aceea trebuie să ai în vedere atât soluții optime de iluminat interior, cât și câteva trucuri. Lăsând la o parte estetica, nivelul de lumină sau de întuneric din cameră poate avea o influență majoră asupra stării noastre de spirit, a minții și a sănătății. Dacă realizarea unei noi scheme de lumini sau eliminarea unui perete sau doi suna prea complicat, sunt câteva soluții simple care pot face diferența.
Alegerea draperiilor
Uneori, cea mai rapidă metodă de a repara ceva este și cea mai eficienta, lucru perfect adevărat când vine vorba de draperii. Înlocuirea unor draperii mari și grele cu unele ușoare ar trebui să fie în topul listei tale când încerci să luminezi o cameră. Niște obloane în stil mediteraneean din lemn pal sau vopsite în culori neutre pot de asemenea să ofere lumină naturala fără ca intimitatea să fie compromisă.
Fără fum, multe oglinzi
De la îmbunătățirea calității somnului până la creșterea nivelului de vitamina D, avantajele luminii naturale sunt multe, așa că trebuie să profiți cât mai mult de ele la tine acasă. Aici își intra în rol oglinzile, despre care am discutat pe larg pe blog. Plasate cu dibăcie, ele pot reflecta lumina în casa și pot fi deosebit de eficiente în a aduce luminozitate acelor holuri lungi și întunecoase sau scărilor. Alege o oglindă mare sau o expoziție luxuriantă de oglinzi cu diferite mărimi și forme, însă poziționează-le lângă un geam sau o veioză pentru a beneficia la maximum de ele.
Adopta spațiul deschis
Daca ai timp, bani și răbdare, restructurarea spațiului interior îți poate schimba complet locuința. Prin eliminarea unui perete combini doua camere întunecoase într-un spațiu deschis și luminos și creezi o atmosferă mai primitoare. Adăugând strategic o fereastră, un luminator, un set de uși franțuzești sau doar schimbând ușile din lemn cu unele care au geam poți aduce noi surse de lumină in locuință.
Iluminat interior: folosește o combinație de lumini
Atunci când concepi o schemă de iluminat interior, e important să te gândești la destinația spațiului vizat și la momentul utilizării lui. Crearea soluției perfecte pentru fiecare cameră înseamnă găsirea echilibrului între un iluminat interior ambiental și cel funcțional. Prizele de pardoseala oferă multa flexibilitate și potențial pentru corpurile de iluminat adaptate, iar becurile care imită lumina zilei pot crea o atmosferă calmă, primitoare în camerele fără lumină naturală. Lămpile suspendate pot împlini ambele funcții: sunt perfecte pentru insulele de bucătărie și corpurile tip bar și pot fi utilizate ca lumini de lucru sau ca soluție ambientală. Corpurile de iluminat de perete pot fi o alternativa inovativă la luminile tradiționale de deasupra capului, pe când lămpile de birou sau de masă pot aduce o lumina subtilă. Aceasta nu înseamnă că luminile tradiționale de deasupra capului nu trebuie luate in considerare, dimpotrivă, ele reprezintă de obicei baza unui plan de iluminare, așa că alege ceva care reflectă caracterul camerei și complementează stilul general.
Povestea culorilor
Un design în culori mai deschise nu creează în mod necesar un spațiu mai luminos. Poate avea tendința de a estompa totul, iar uneori contrastul dintre o nuanța palidă și una închisa este mult mai eficient. Posibilitatea unui tapet îndrăzneț nu trebuie exclusă; este un element spectaculos care aduce multa personalitate spațiului, insa asigură-te că se asociază cu culori mai calde în cameră.
Când vorbim de vopsea, finisajul este la fel de important precum culoarea. O concepție greșita care se întâlnește adesea este că un finisaj lucios va lumina o cameră, dar de fapt el poate crea un efect dezolant și o strălucire deranjantă. Un finisaj mat, simplu, creează un aspect mai cald și mai subtil. Dacă iți place să experimentezi, începe cu tavanul – încearcă un finisaj lucios care va reflecta lumina și va adăuga o trăsătură unică.
Orientarea camerei
Daca e posibil, încearcă să eviți mobila care ocupă mult spațiu. Simplitatea și proporțiile reprezintă cheia pentru a utiliza un spațiu în mod eficient. Evită culorile închise sau o paletă bogată de culori dacă dorești un stil luminos, iar dacă folosești mobila deja existentă, mai exista o speranță – maschează suprafețele închise la culoare cu accesorii colorate, simple, care vor atrage atenția.
E important să așezi mobila lângă sursele de lumina cel mai des utilizate. Nu are sens să instalezi uși franțuzești dacă stai cu spatele la ele și nu merită sa cumperi lampa perfectă pentru lectura daca lângă ea nu se află fotoliul ideal .
Eliberează spațiul
Eliberarea spațiului dintr-o camera poate să o facă într-o clipa mai luminoasă. Bibliotecile înalte, arhipline atrag atenția cu siguranță, dar sunt copleșitoare și pot bloca sursele de lumină. E important să faci diferența între depozitare si prezentare când planifici aranjamentul camerei; când distincția nu mai există, înseamnă ca spațiul s-a aglomerat. Ia în considerare obiecte de depozitare elegante așezate în partea de jos a camerei; jumătatea de sus trebuie sa fie deschisă, punctată de obiecte selectate cu atenție. Nu trebuie să elimini obiectele care fac o cameră să fie unică, ci să permiți focalizarea pe acele piese de efect, menținând personalitatea camerei.
Plante sau flori
Nimic nu aduce mai multă viată unui spațiu cum o fac plantele și florile. Totuși când vii acasă și le vezi triste, ofilite și îngălbenite, ai un puternic sentiment de vină. Dacă iți faci griji cu privire la nivelul scăzut de lumină, există o multitudine de plante care prosperă în astfel de condiții; de exemplu limba soacrei, bambusul, monstera și planta păianjen cresc fără probleme în coluri întunecate. Ai ca alternativă plantele artificiale care nu au nevoie de nici o îngrijire și vor aduce o senzație permanentă de prospețime la tine acasă.
Sperăm că ți-au fost de ajutor sfaturile noastre. Te invităm să citești mai multe sfaturi de design interior, la noi pe blog. Cu mai multe noutăți, te așteptăm și pe facebook.