Stilul contemporan

Stilul contemporan îmbină cu succes elemente și caracteristicile stilului modern cu căldura și intimitatea specifică stilurilor din sfera clasică, precum art- deco, tradițional, eclectic, etc. Drept rezultat, obținem  spații original decorate, confortabile, primitoare și relaxante. Tot ce este în vogă la capitolul design și amenajări interioare, întrunește doar ceea ce place cu adevărat unei persoane, creând o ambianță personală și unică.

 Alegerea culorilor în stilul contemporan

Acest stil este inspirat din natură, din toate punctele de vedere:  în paleta coloristică, finisaje și texturi pe care designerii le aplică într-un ambient astfel amenajat. Este prezent conceptul de open-space, cu spații ample și inundate de lumină.

Pereții și mobilierul, în culori neutre, prezintă un fundal perfect pentru a pune în evidență accesoriile și decorațiunile în culori îndrăznețe. Dacă se pune accent pe culoarea pereților, atunci, se  aplică nuanțe neutre pentru mobilier și restul obiectelor.

Această combinație ajută crearea unui echilibru în ceea ce privește gama cromatică aleasă absolut necesară pentru confortul psihologic.

Mobilier

În livingul contemporan, în comparație cu cel modern, compozițiile de mobilier sunt mai compacte și oferă mai mult spațiu de expunere a obiectelor de decor, iar canapelele și fotoliile sunt dimpotrivă voluminoase și foarte comode, cu forme drepte sau rotunjite, cu aspect sofisticat.

Pot fi asocieri de diferite modele de canapele sau forme și culori contrastante, pentru crearea unei zone de socializare. Iar aici, măsuța de cafea, generoasă, cu design interesant și din material diferit față de obiectele existente în cameră, devine un contrast față de restul mobilierului, fiind astfel piesa principală a decorului.

O bucătărie contemporană poate căpăta un aspect modern cu influențe minimaliste sau un aspect ușor clasic, care se obține cu ajutorul motivelor geometrice, păstrându-se volumetria și orientarea pe orizontală a corpurilor. Se mizează pe contraste de materiale precum aluminiul, inoxul, lemnul și sticla.

Dacă la bucătăria modernă totul este ascuns, atunci în bucătăria contemporană se preferă  lăsarea la vedere a ustensilelor de gătit și a altor obiecte de decor expuse pe rafturi deschise.

Dormitorul contemporan, de asemenea, reunește elemente clasice, moderne și minimaliste cu accent pe confort și eleganță. Patul este elementul central al încăperii, fiind  supradimensionat, uneori tapițat.  Fiecare obiect din decorul unui dormitor contemporan este unic în felul lui și contribuie la crearea unui ambient luxuriant, care invită la relaxare.

Decorațiuni și accesorii

La capitolul decorațiuni și accesorii, stilul contemporan este unul foarte permisiv cu elemente specifice din orice stil. Le regăsim în living, locul de luat masa, holuri și dormitoare. Sunt realizate din metal, lemn, ceramică, sticlă și piatră.

Iluminatul contemporan este o posibilitate de joacă pentru designeri. Se pot folosi de la simple spoturi încadrate în tavan, sau ascunse în scafe, lampadare minimaliste, lustre moderne cu aer avangardist și forme neobișnuite, pâna la candelabre impresionante cu inspirație clasică. Cele mai spectaculoase par a fi asocierile inedite de corpuri de iluminat din diferite stiluri în aceeași amenajare. Totul ține de gusturi și ingeniozitatea de a le combina.

Drept concluzie, se poate menționa stilul contemporan ca un cumul de elemente reprezentative, puse la un loc fără să creeze haos, care conferă originalitate spațiului, reflectând personalitatea și temperamentul gazdei.

Sperăm că ți-au fost de ajutor sfaturile noastre  și te așteptăm cu mai multe noutăți pe blog și pe facebook.

Abonează-te la newsletter

Și vei fi primul la curent cu noutățile în design și decorațiuni interioare, cu care îți poți transforma oricând locuința

Roomzia render