Stilul minimalist

Conceptul de minimalism pornește de la expresia “less is more”, adoptată ca motto de arhitectul Ludwig Mies van der Rohe, care pornește de la premiza că „puțin înseamnă mai mult”, referindu-se la faptul că renunțând la orice decorare de prisos, poți ajunge la ceea ce este semnificativ și estetic. Pornind de la aceeași idee, designerul industrial Dieter Rams, a adaptat acest motto si a spus “less but better”, adică “puțin dar bun”. Astfel a luat viață stilul minimalist.

În designul de interior stilul minimalist este auster, rece, profund masculin, atât prin linii, cât și prin coloristică. Este caracterizat prin simplitatea liniei mobilierului care se regăsește în cantități minimale în cadrul amenajării.

Este suficient să ne orientam către strictul necesar. Nimic in plus.

Decorurile, accesoriile elaborate, ornamentele sunt absolut excluse, lăsând locul simplității. Formele sunt rectangulare, masive, atrăgând atenția privitorului asupra contrastelor între plin si gol.

Stilul minimalist este adesea confundat cu designul modern. Specialiștii susțin însă ca acesta reprezintă mult mai mult: stilul minimalist este o stare de spirit, o viziune pe care o ai asupra vieții și care îți influențează și spațiul.

stilul minimalist

Simplitate si liniște, iată câteva cuvinte care definesc casa minimalistă. Cel care vrea să abordeze și să se bucure de un astfel de stil nu trebuie doar să urmeze regulile care stau la baza acestuia, ci să aibă și starea de spirit necesară pentru a transforma casa într-un sanctuar al relaxării.

Așa cum indică și numele, stilul de viață minimalist va funcționa doar cu strictul necesar, renunțând la tot ce e de prisos. Se merge pe ideea interioarelor monocrome, renunțarea la pereții interni. Cele mai importante caracteristici sunt: liniile clare, suprafețele dure, absența decorațiunilor și mobilierul jos.

Este stilul ideal de amenajare interioară pentru locuințele mici sau apartamentele de bloc, unde spațiul reprezintă o problemă presantă. Nu se recomandă acest tip de amenajare colecționarilor de obiecte mărunte și iubitorilor de mici detalii sau numeroase obiecte decorative.

Culorile în stilul minimalist

Stilul minimalist este caracterizat de culori neutre. Soluțiile minimaliste se rezumă la folosirea unor tonuri de gri, bej, verde, alb și negru. Pereții sunt vopsiți de regulă în alb. Se va adopta ideea interioarelor monocrome. Doar pentru anumite detalii se recurge la culori primare, în cantități reduse.
Culorile adoptate sunt mai degrabă combinații monocrome de pământuri (brun, beige, crem). Sunt preferate nuanțele reci, iar contrastul folosit este închis-deschis. Dacă îți dorești pentru pereții tăi o culoare vibrantă, atunci pictează doar unul dintre pereți, astfel încât acesta să devină centrul de interes al camerei. Însă, chiar dacă paleta de culori pare săracă și neinspirată, ea urmărește crearea unei senzații de intimitate si relaxare. Totodată, datorită îmbinării acestor culori neutre, se creează iluzia unui spațiu vast.

În general, pereții sunt zugrăviți în alb pentru a crea senzația unui spațiu mare și aerisit; totuși, spatiile trebuie să aibă personalitatea lor, motiv pentru care se folosește tapetul pe unul sau mai mulți pereți, sau zugrăvirea unui perete în altă culoare. În oricare din aceste cazuri, lumina are un rol deosebit de important.

Lumina este una dintre principalele aspecte ale minimalismului, atât în arhitectură, cât și în designul de interior: lumina directă, indirectă, difuză, puncte de lumină care pot mări spațiul, care acoperă un zid, care reflectă culorile, luminează anumite obiecte de mobilier sau pot accentua un anumit traseu.

Este foarte interesant de observat că, prin utilizarea filtrelor de lumină sau a luminii difuze, materialele foarte deschise, sticla translucidă, ori obiectele par să sfideze legile gravitației. Lumina care pătrunde prin acestea estompează muchiile obiectelor, făcându-le să arate de parcă s-ar dizolva în spațiu.

Panourile din lemn laminat au efect similar. Aparent solide de la distanță, pot fi modelate în foarte multe modalități, fără a strica aspectul final al suprafeței, fiind armonizat de lumina filtrată.
Lumina caracteristică acestui stil decorativ este difuză și conferă o impresie de relaxare și intimitate. În interiorul minimalist, lumina nu vine de la o singură sursă, așezată în mijlocul camerei, ci de la mai multe corpuri de iluminat, ascunse în tavanul fals.

Decorațiuni și accesorii

Lustrele tradiționale sunt înlocuite cu lămpi înalte metalice, realizate artistic, sau cu unele foarte ușoare, cu abajurul din hârtie. De asemenea, cu ajutorul luminii artificiale sunt puse în valoare tablourile sau diferite obiecte decorative.

Atunci când decorezi o casă în stil minimalist este indicat să ai în vedere că nimic nu trebuie să încarce atmosfera, să plictisească sau să obosească privirea.

Ferestrele capătă o notă personală prin decorarea lor. Lumina naturală este foarte importantă în amenajarea minimalistă, motiv pentru care la decorarea ferestrelor se folosesc materiale cât mai transparente și deschise la culoare. În tendințe, în funcție de spațiu, se folosesc panelurile textile sau roletele tip zebră. Pentru o notă elegantă se vor folosi jaluzelele franjuri, atât pentru ferestre, cât și pentru delimitarea spațiilor.

Mobilier

Influențat de simplitatea japoneză, mobilierul minimalist propune un spațiu simplu, curat, aerisit si exclude orice îngrămădire de obiecte, ce dă adesea o senzație de sufocare, de presiune. Piesele de mobilier au forme simple, fine și sunt de dimensiuni joase. O casă decorată în stil minimalist are numai piese de interior strict necesare, în ideea de spațialitate și evitare a aglomerărilor inutile.

Stilul minimalist înseamnă înlocuirea mobilei masive cu una simplă. De exemplu, bibilioteca este înlocuită cu rafturi, mesele și scaunele greoaie și mari sunt înlocuite cu mese joase, tăiate în forme geometrice simple, și taburete. Dulapurile sunt înlocuite cu spații zidite în pereți, iar canapelele cu brațe impozante sunt schimbate cu modele având o formă simplă, în culori neutre. O canapea albă sau crem, în locul uneia cu imprimeuri sau detalii bine conturate, este soluția ideală.

Totodată, acest stil susține ideea de open-space, de renunțare la pereții interni si transparență.

Mobila, realizată din PAL melaminat, lemn, inox, sticlă mată sau semitransparentă, are o textură ușor lucioasă, dând impresia de finisaj atent realizat.

Singura cerință este „respectul” acordat calității materialelor și simțul spațiului. Există numeroase exemple în care spațiul și lumina se completează reciproc, astfel încât să creeze un spațiu plăcut fără ornamente inutile. Totul va fi la vedere și la îndemână.

Pentru a încălzi spațiul și a tăia din răceala dată de culori si forme geometrice simple, optați pentru mobilier în culori naturale de lemn: salcâm, fag, mesteacăn, nuc, stejar, combinate cu culori simple de alb sau unt. Pentru un efect deosebit, designul mobilierului ales poate folosi aceleași culori naturale cu unele electrice si stridente.

Stilul minimalist pledează pentru renunțarea la covoare si mochete, în favoarea parchetului lăcuit sau vopsit în nuanțe neutre. De asemenea, acest stil propune folosirea, în baie și bucătărie, a gresiei și faianței care imită parchetul.

stilul minimalist

Nu în ultimul rând, vom înlocui clasicele piese ceramice din băi cu piese mai abstracte, de diferite forme, care imită elemente naturale – lemn, piatră.

Sunt folosite materiale de genul: beton, sticlă și inox în combinație cu materiale naturale: lemn, piatră sau piele. Se obișnuiesc alăturări neașteptate între un finisaj foarte fin, al unui material, asociat cu altul într-o stare brută, nefinisată.

Într-un interior minimalist, decorațiunile sunt aproape absente: doar o pânză abstractă, o vază mare, de colecție sau doar o fructieră pe o poliță sau pe masa din living.

Regula de bază în stilul minimalist

Cu cât sunt mai puține accesorii, cu atât mai bine. Uită de perne și pernuțe, reviste aruncate oricum, poze, statuete sau obiecte ornamentale. Rezumă-te în a crea un centru de interes sau în a da mici accente de culoare pereților, fără a-i supraîncărca. De exemplu, o măsuță cu trei glastre, fiecare cu câte o floare simplă, albă, și o poză lângă acestea pot fi suficiente pentru a crea un centru de interes.

Nu umple spațiul cu poze, tablouri sau diverse suveniruri. Un simplu tablou în culori puternice este suficient și va arăta excelent pe un perete în culori neutre. De asemenea, dacă vrei să păstrezi aspectul minimalist și în dormitor, este indicat să folosești elemente textile, ca așternuturi și perne, în nuanțe simple, dar și materiale mai rigide, care să te ducă mai mult cu gândul la liniile precise specifice stilului suedez, decât moliciunea cu care te îmbie așternuturile în stil franțuzesc .

Adeptul stilului minimalist nu va avea niciodată biroul de lucru plin cu hârtii si acte. Toate vor fi așezate la locul lor, în ordine. În dulapul acestuia nu vei găsi rufe aruncate la întâmplare, ci toate vor avea o ordine precisă. Stilul minimalist are rolul să te scape de lumea haotică, aducând în amenajarea ta, simplitatea și ordinea lucrurilor.

Sperăm că ți-au fost de ajutor sfaturile noastre  și te așteptăm cu mai multe noutăți și pe facebook.

Abonează-te la newsletter

Și vei fi primul la curent cu noutățile în design și decorațiuni interioare, cu care îți poți transforma oricând locuința

Roomzia render