Dacă ai o cameră liberă, sunt șanse ca la un moment dat să îți deschizi locuința pentru vizitatori. Fie că musafirii stau doar peste noapte, fie că rămân pentru weekend sau pentru mai mult timp, este important să le arați ca sunt bineveniți. Pentru aceia dintre voi care sunteți gazde începătoare, nu trebuie să intrați în panică. Cu puțină pregătire și organizare, vă puteți asigura că toată lumea se va simți rapid relaxată și ca acasă. Ne place să ne considerăm experți în ospitalitate, așa că am compus o listă de idei esențiale de a crea o casă primitoare. Însă trebuie să te avertizăm: aceste sugestii sunt așa de bune încât musafirii nu vor mai dori sa plece.
Creează spațiu
Înainte de a începe, este o idee bună (și, să spunem cinstit, și o scuză bună) de a elibera spațiile pentru a face loc invitaților. Adesea, cele mai simple lucruri fac o impresie deosebită. Începe din hol, îndepărtând hainele în plus din cuier, și lasă câteva cârlige libere pentru vizitatori; la fel procedează și cu spațiul din pantofar. Fă loc în șifonier pentru haine și golește câteva sertare din dormitorul de oaspeți, astfel încât musafirii să își poată despacheta valizele dacă doresc. În baie, asigură-te că este suficient loc pe un raft ca ei să-și așeze obiectele de toaletă, precum și un cârlig pentru prosoape sau halat.
Adaugă spații de depozitare, mici sau mari
Mai mulți oameni în casă (în special copii) înseamnă că se va face dezordine mult mai repede, așa că este momentul să reevaluezi spațiile de depozitare și să mai adaugi câteva dacă este necesar. Un bol mic sau o tavă pe o masa tip consola din hol oferă musafirilor un loc în care să-și pună cheile de la mașină, portofelele sau pașapoartele – pentru că trebuie să treacă pe lângă ele la plecare, sunt șanse mai puține să le uite! În camera musafirilor, nu uita de aspectele practice: este bine să fie la îndemână un coș de hârtii și o cutie goala pentru bijuterii, iar dacă musafirii stau pentru câteva nopți și spațiul este limitat, ar fi ideal un suport extensibil pentru bagaje. În camera de zi, un coș șic de depozitare va aduna la un loc jucăriile copiilor, evitând astfel să pășești pe ele.
Creează un refugiu de cinci stele
La un moment dat pe durata șederii lor, musafirii vor dori să se retragă discret și să aibă puțin timp pentru ei înșiși. Vestea bună este că, în afară de pat, nu este nevoie să cheltuiești prea mult pentru a transforma camera liberă într-un dormitor de oaspeți primitor. Un pat vechi poate deveni mai elegant cu niște perne decorative și o cuvertura (care poate fi împrumutată din altă cameră), iar o lenjerie nouă de pat arată că ai făcut eforturi speciale. Lângă pat ar trebui să ai mereu câteva cărți bune, o veioză și un buchet frumos de flori; gama noastră de flori artificiale este perfectă pentru a împrospăta dormitoarele. Alte elemente care denotă atenție din partea ta includ un decantor pentru apă și pahare (care se vor umple zilnic) și o oglindă așezată în apropierea unei prize (astfel încât musafirii să-și poată usca părul). Ai putea chiar să creezi un mic pachet ca la stațiune cu articole elegante de toaletă și o lumânare frumoasa care să iți bucure musafirii.
Parfumează camera
Mirosul este primul lucru pe care îl observă invitații când intră în casa ta, deci asigură-te ca acesta este plăcut. În fiecare cameră ar trebui sa fie un difuzor de arome sau o lumânare parfumată; poți chiar să le folosești simultan pentru a combina aromele și a crește intensitatea. Acordă atenție deosebită camerelor care nu sunt chiar așa de plăcut mirositoare, precum holul de la intrare unde sunt depozitate hainele ude și umbrelele, toaleta de oaspeți de la parter, bucătăria cu mirosurile persistente de mâncare și camera utilitară sau de depozitare pantofi si haine, care ar putea conține un pat de cățel sau o litieră. Nu uita să pui lumânări parfumate sau difuzoare de arome și în camera musafirilor, îndeosebi în baia adiacentă.
Iluminare corectă
Iluminarea joacă un rol important în crearea unei case primitoare – alege un nivel redus, lumini slabe și subtile. Lumânările dau o strălucire plăcută și liniștitoare, așa că plasați diverse modele în casă: lumânări scurte pe cămine și pervazuri, lumânări înalte pe măsuțe tip consolă și decor pentru masă din lumânări conice sau tip pastilă. Dacă aveți copii mici, ledurile vor crea exact același efect fără să va faceți griji.
Confortul este cheia
Confortul este foarte important când vrei să faci pe cineva să se simtă binevenit și nu este complicat de realizat – poate fi o acțiune simplă precum să te asiguri că sunt suficiente perne pentru toată lumea sau că ai perne și scăunele astfel încât nimeni să nu fie nevoit să stea inconfortabil pe podea. Iar dacă ești nevoit să scoți scaunele de urgență (a se citi mai puțin confortabile), nu uita să pui pernuțe pe ele.
De data asta, este personal
Încearcă să faci pe toată lumea care vine să stea la tine să se simtă acasă. Mici atenții precum să le oferi propria pereche de papuci, să agăți pe perete fotografia lor înrămată și să le servești felurile de mâncare și băutură preferate îi va face cu adevărat să se simtă bineveniți.
Mai ai loc pentru un micuț?
Atunci când îți deschizi locuința pentru musafiri, corect este să incluzi în invitație și animalele lor de companie (desigur, daca ele sunt drăguțe și pufoase). Dacă tu însuti nu ai unul, avem multe idei despre cum să împarți locuința cu un câine, de exemplu, acoperind tapițeria cu o cuvertură lavabilă. Dacă vizitatorii vin des, poate că ar fi idee bună să aduci un pătuț de câine doar pentru ei?
Stai conectat
Nimeni nu vrea să bâjbâie în spatele vreunui dulap ca să găsească codul wifi, deci nu ar fi mai bine să îl imprimi și să-l pui într-o ramă foto într-un loc ușor accesibil? Asigură-te că există un încărcător de rezervă pentru telefon băgat în priză lângă patul musafirului. O idee bună sunt și prizele cu porturi USB, astfel că vizitatorii de dincolo de ocean nu vor fi nevoiți să-și aducă adaptorul de călătorie – un lucru mai puțin de pus în bagaj.
Mi casa, su casa
Desigur, modul suprem de a-ți face musafirii să se simtă exact ca acasă este să le dai o cheie de rezervă. Astfel, toată lumea va fi fericită: ei pot veni și pleca după bunul plac, iar tu nu trebuie să ii aștepți ca un părinte critic să le deschizi ușa, dacă și-au petrecut ziua explorând. Doar asigură-te că ți-o returnează înainte de plecare – cu toate că îți iubești prietenii și familia, nu-ți place când cineva apare neinvitat!
Atunci când stai în casa altcuiva, mai mult de o noapte, poți fi un pic tulburat. Începe să-ți fie dor de căminul tău unde poți pune picioarele pe măsuța de cafea sau poți adormi în faţa televizorului. Multe din aceste sugestii sunt simple, dar sunt atenții care vor face șederea vizitatorilor plăcută pentru toată lumea. Și fie că sunt musafiri care au călătorit mii de kilometri sau care locuiesc pe aceeași stradă, toți merită o primire călduroasă.
Sperăm că ți-au fost de ajutor sfaturile noastre. Cu mai multe noutăți în materie de design interior (chiar și amenajări airbnb, dacă îți dorești să faci un business din a fi o gazdă specială), te așteptăm pe blog și pe facebook.