Dormitorul este una dintre cele mai îndrăgite încăperi din casă. Și nu degeaba, dacă avem în vedere faptul că acolo ne retragem pentru odihnă. E sanctuarul nostru, un loc intim unde nu e loc de ochii intruzivi ai vizitatorilor. Așadar, dormitorul este, probabil, primul pe care îl amenajăm, atunci când ne mutăm într-o locuință nouă. În cele ce urmează, dorim să vă oferim câteva idei, sfaturi pentru a vă crea propriul dormitor de cinci stele.
Amenajare dormitor – culorile
Unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le aveți în vedere, atunci când vă amenajați dormitorul, este paleta de culori, pe care trebuie să o alegeți atât în funcție de preferințele personale, de destinația încăperii (loc de odihnă, relaxare etc.), cât și în funcție de alți factori, precum dimensiunea camerei, lumina naturală de care dispune șamd. Culorile folosite în dormitor trebuie să ne ajute să ne relaxăm, să ne calmeze. Cele mai potrivite culori pentru această încăpere sunt albastru, violet, verde, maro, dar puteți opta și pentru nuanțe neutre, precum alb, crem, ori gri.
Investește în calitate de la început
Principalul scop al dormitorului este odihna. Când vine vorba despre un somn confortabil, nu există loc de negocieri. Alege de la bun început lucruri de foarte bună calitate pentru dormitorul tău (de la piesele de mobilier și până la lenjeriile de pat). Dormitorul nu trebuie să fie înghesuit cu prea multă mobilă, ci trebuie alese, cu atenție, piesele esențiale: un cadru de pat, o comodă, una sau două noptiere (dacă ai spațiu suficient) și un dulap pentru haine, compartimentat cât mai eficient.
Patul este piesa centrală și cea mai importantă dintr-un dormitor. În funcție de preferințele tale, poți opta pentru un pat cu cadru de lemn masiv, unul cu cadru din fier forjat sau poate preferi unul tapițat. Dacă nu beneficiezi de foarte mult spațiu, poți alege un model de pat continental, care dispune și de spațiu de depozitare. Un alt lucru esențial este salteaua. E obligatoriu să investești într-un produs de cea mai bună calitate, care îți va asigura un somn odihnitor mulți ani de acum încolo.
În ceea ce privește celelalte piese de mobilier, nu e obligatoriu ca ele să facă parte dintr-un set. Poți folosi piese diferite, atât timp cât găsești un element de legătură între ele. De exemplu, poți alege un dulap pentru haine, care să se întindă pe suprafața unui perete întreg, și care să fie într-o nuanță contrastantă cu restul decorului. În acest mod, îmbini utilul cu plăcutul.
Accesoriile și decorațiunile – elementele care fac diferența dintre un dormitor banal și unul de 5 stele
Acum e acum. După ce ai ales piesele de mobilier de care ai neapărată nevoie, e timpul să ne gândim la detaliile care fac diferența. Să le luăm, așadar, pe rând.
Iluminatul. Alege stratificarea luminii în dormitor. Acest lucru înseamnă să alegi mai multe tipuri de iluminat: o lustră sau un candelabru care să îți asigure lumina ambientală; veioze sau lampadare care să îți asigure lumina necesară pentru anumite activități, cum ar fi cititul, fără a fi nevoie să ții aprinsă și lumina ambientală. Lămpile suspendate pot împlini ambele funcții: pot fi utilizate ca lumini de lucru sau ca soluție ambientală. Spoturile încadrate în mobilă sunt ideale pentru accente de lumină – acestea creează o atmosferă intimă, relaxantă și pot fi folosite și ca lumină de veghe pentru noapte.
Crearea soluției perfecte pentru fiecare cameră înseamnă găsirea echilibrului între un iluminat interior ambiental și cel funcțional. Prizele de pardoseala oferă multă flexibilitate și potențial pentru corpurile de iluminat adaptate, iar becurile care imită lumina zilei pot crea o atmosferă calmă, primitoare, în camerele fără lumină naturală.
Alegerea textilelor și amenajarea patului. Dacă vrei să ai cu adevărat sentimentul unui dormitor demn de un hotel de 5 stele, atunci e obligatoriu să investești în articole textile de foarte bună calitate, din materiale naturale: bumbac, mătase, lână, în nuanțe care să fie complementare sau contrastante.
Pune accent îndeosebi pe modul în care îți aranjezi patul – el este elementul central al camerei. Optează pentru perne fantezie (cu cât suprafața patului este mai ocupată, cu atât el va părea mai confortabil) care oferă și un aspect plăcut camerei, dar și confort când vrei să te relaxezi pe timpul zilei, citind o carte în pat sau urmărind un film. În niciun caz, nu trage plapuma sau cuvertura peste perne – nu vei crea decât imaginea unui pat cu un dâmb pe el. În schimb, poți acoperi patul cu o cuvertura deosebită, peste care să așezi pernele. Adaugă și o pătură la marginea patului sau la jumătatea acestuia, pe care o poți folosi (și) ca să te învelești când îți faci siesta.
În ceea ce privește fereastra, dacă te bucuri de o cameră luminoasă pe timpul zilei, poți alege o perdea vaporoasă, care să permită pătrunderea lumnii naturale și să o accesorizezi cu draperii dintr-un material mai gros, atunci când vrei să faci întuneric sau când vrei să profiți de diminețile leneșe din weekend, în care nu vrei să fii trezit prea devreme. Draperiile ajută și la crearea unei atmosfere relaxante, te fac să te simți protejat și îți oferă intimitatea dorită. Culoarea draperiilor trebuie să fie în armonie cu restul încăperii și chiar poți alege ca nuanțele draperiei și cele ale lenjeriei/cuverturii de pat să fie asortate. De altfel, ori de câte ori îți cumperi o lenjerie sau o cuvertură nouă, trebuie să ai în vedere paleta cromatică deja existentă, pentru a nu crea discrepanțe în decor.
Covorul. Dacă vrei covor, trebuie să știi că există câteva reguli specifice. Dimensiunea acestuia trebuie aleasă ținând cont de elementele majore din dormitor: pat, dulap și comodă. Astfel, lungimea covorului trebuie să fie mai mare decât lungimea patului, iar lățimea acestuia să fie mai mare decât lățimea patului, a dulapului și a comodei însumate (așa încât să încapă toate de-a latul covorului).
Nu neglija decorațiunile. Oglinzi cu rame deosebite, tablouri, ceasuri de perete, mici piese de artă – toate acestea, alese cu grijă și puse unde trebuie, vor întregi decorul dormitorului. Poți citi mai multe despre cum să așezi perfect un tablou sau despre designul oglinzilor, tot la noi pe blog.
Sperăm că ți-au fost de folos sfaturile noastre și te așteptăm cu mai multe noutăți legate de amenajări interioare pe blog și pe facebook.
Dacă ai nevoie de puțin ajutor, designerii Roomzia te vor ajuta cu cele mai bune recomandări, pentru o locuință potrivită stilului și personalității tale. Serviciile noastre de amenajări și design interior sunt disponibile la prețuri începând de la 999 lei/cameră.